Varje år sammanställer Sveriges kommuner och landsting (SKL) utvecklingen av sjukskrivningar bland dem som jobbar inom landets kommuner och landsting. Sedan 20210 har ökningen varit drastisk, men nu börjar den stanna av.
I landets kommuner steg sjukskrivningarna förra året från 7,0 till 7,2 procent. Det är exakt samma siffror som Enköpings kommun visar. I Håbo kommun låg sjukskrivningarna på 7,2 procent 2015 men kommunen redovisar inga siffror för 2016. Mest i länet ökar Heby kommun från 7,4 till 8,6 procent. Lägst sjuktal har Knivsta kommun med 6,1 procent.
Landstinget i Uppsala län visar ett lägre sjuktal än för landet i snitt. Inom landstinget i länet steg sjukskrivningarna från 5,1 till 5,6 procent. I landet steg sjukfrånvaron i landstingen från 6,0 till 6,2 procent
På ett nationellt plan är ökningen av sjukskrivningar mindre än tidigare år och andelen långtidssjukskrivningar minskar inom både kommuner och landsting.
– Utvecklingen börjar nu vända och sjukskrivningarna ökar inte lika fort, men mer måste göras för att nå låga och stabila nivåer. Alldeles för många blir sjuka när de jobbar inom den svenska välfärden, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
Regeringens mål är att sjukskrivningarna ska ligga stabilt på 5,5 procent år 2020. Kravet för 2017 är att sjukskrivningarna ska minska inom både kommuner och landsting, inte bara stanna av.