Från äggbod till gårdsbutik Landsberga satsar på uppländsk mattradition

Från 10 kvadratmeter äggbod till 110 kvadratmeter gårdsbutik. Nu satsar Landsberga gård på närproducerad mat och dryck i gårdsmiljö.

Zebraväggen. Förr togs allt tillvara, brädor från hästspilltorna blev en vägg och ett "rotben" från ett träd ger byggnaden stabilitet. Dekorativt och stämningsskapande i den nya butiksmiljön.

Zebraväggen. Förr togs allt tillvara, brädor från hästspilltorna blev en vägg och ett "rotben" från ett träd ger byggnaden stabilitet. Dekorativt och stämningsskapande i den nya butiksmiljön.

Foto: Maria Hedenlund

Landsberga2018-02-17 12:00

Upprinnelsen till idén om en gårdsbutik är den äggbod som man öppnade 2010 med ägg från gårdens stora värphönsbesättning.

– Vi fick en så fantastisk utveckling av äggboden, mer än vi kunde drömma om, säger Per Sandqvist som tillsammans med sin bror Joakim är fjärde generationen lantbrukare i samma släkt på Landsberga gård.

I den nya gårdsbutiken planerar man att samla närproducerad mat och dryck från Uppland, en mix av livsmedel och drycker och lite hantverk. Gårdens egna artiklar blir äggen samt närmalet vetemjöl och närpressad rapsolja som man börjar tillverka i år.

Kundkretsen är både närboende och mer långväga.

– Folk verkar söka sitt ursprung, man vill veta var maten kommer ifrån och man vill ha en upplevelse på helgerna. Jag tror att folk i storstäderna har det lite tråkigt i sin urbana miljö, funderar Per som ser att många kunder åker flera mil för att köpa en äggplatta i äggboden.

Landsberga gård, som ligger drygt en mil norr om Enköping, har anor från 1200-talet och ägs av Statens fastighetsverk. Gården är förklarad som byggnadsminne sedan 1969 vilket ställer speciella krav om man vill göra om gårdsmiljön. Den nya gårdsbutiken ska inhysas i det gamla stallet som byggdes av Per och Joakims farfars far 1894. Byggnaden är k-märkt men har delvis varit ombyggd till maskinhall med stora dörrar.

– Nu har vi fått godkännande från riksantikvarieämbetet för att återställa gaveln till ursprungligt skick, det är roligt, säger Per och visar runt i den rymliga lokalen som för tillfället är en byggarbetsplats.

Gamla bjälkar och väggar som byggts av spillvirke från det tidigare stallet har lyfts fram. Stallkänslan ska behållas i det som ska bli gårdsbutik och kafé.

– Själva byggprocessen är väldigt rolig. Vi använder lokala hantverkare, det är roligt att se den kraft som finns i de enskilda kompetenserna, säger Per.

Att kunna lyfta fram en gammal byggnad i en modern användning är något de uppskattar att kunna göra.

De lämnar inget åt slumpen. Butiken är designad av dekoratören Annica Bergman som driver företaget Dekko i Enköping och de har tagit råd av arkitekter i byggplaneringen.

Äggboden kommer att finnas i samma lokal som gårdsbutiken men ha generösare öppettider med självbetjäning.

– Vi kommer att ha glasväggar i äggboden så man kan se in i gårdsbutiken och bli sugen på att handla. Det var Annikas idé, säger Per.

Butiken ska vara öppen året runt, lite mer begränsat under vintersäsongen men det innebär flera nya arbetstillfällen. Invigningen är planerad till den första juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om