Den gravstensprovning som började på Lagunda församlings tio kyrkogårdar för fem år sedan är nu avklarad.
Runt 2 000 gravstenar har kontrollerats och säkrats. Hälften av stenarna var ostadiga och i så dåligt skick att de fick läggas ned. Men nu är nästan alla uppresta.
Det är första gången gravstenar kontrollerar efter de bestämmelser som kom 2012.
På uppdrag av Centrala Gravvårdskommittéen (CGK) har Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tagit fram anvisningar för hur säkerhetskontroller av gravstenar ska genomföras. Det sker i tre steg; stenens lutning kontrolleras, hur många dobbar vilar den på och klarar den 35 kilos tryck utan att välta.
Reglerna kom delvis till efter det som hände en 75-årig kvinna på en kyrkogård i Vetlanda. Gravstenen föll över henne när hon rengjorde den.
– Kyrkogården är de dödas vilorum och skall vara säker för alla som vistas där. Vi har hört att folk fastnat med händer och fötter när de tagit tag i stenen för att resa sig upp. Vi har nu kontrollerat och säkrat alla gravstenar. Det här arbetet skall göras vart femte år. Så nästa år är det dags att börja kontrollera kyrkogårdarna i Kulla och Holm igen. Det är ett evighetsjobb, konstaterar Jens Bergström, tf förvaltningsassistent och arbetsledare på kyrkogårdsförvaltningen.
Kontrollerna visade att en del stenar saknat grundsäkring, andra hade släppt i gjutning eller dubbning eller så hade dobbarna rostat sönder.
– Vi har funnit många brister bland de stenar som sattes upp på 1980-90-talet, innan det fanns regler, berättar Jens Bergström och hans kollega Håkan Pettersson.
Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delad. Församlingens kyrkogårdsförvaltning ansvarar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar och vistas där. Gravrättsinnehavaren ansvarar för själva gravplatsen och stenen.
När en sten lagts ned blir gravrättsinnehavaren informerad om att åtgärda bristerna. Gravstenar som inte blivit åtgärda inom ett halvår ska tas bort av gravrättsinnehavaren eller återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen. Ansvaret för de stora kulturgravarna har kyrkorådet och stenarna provas av specialister och kräver maskiner för att läggas ned.
Nu är den första gravstensprovningen genomförd på tio kyrkogårdar, vackra minnesplatser skapade för att hedra våra kära och det skall kännas tryggt att sätta blommor vid graven.
– Det är det nu. Alla stenar är säkrade utom några få som ligger ned. Några måste åtgärdas, några är återlämnade eller ska återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen, berättar Jens Bergström.