Naturskola kan bli permanent

Naturskolan vid Eda lägergård föreslås bli permanent. Vi ska försöka behålla den, säger Britta Lästh (Knivsta.nu), ordförande i Knivsta kommuns fritids- och kulturnämnd.

Foto: Erik Leijonhufvud

Lagga2014-05-14 10:46

Naturskolan vid Eda lägergård, som drivs av en förening, tar varje år emot över tusen barn och ungdomar från Knivsta kommuns skolor. Här sker också fortbildning för lärare och här arrangeras friluftsaktiviteter vid sommarkollon med mera.

Naturskolan kommer även ut till skolor eller genomför utflykter till naturreservat med elever. Allt för att genom utomhuspedagogik göra det lättare för barnen att bry sig om naturen och att nå skolans mål genom att förstå vad undervisningen om miljöförstöring, ekologiska system och annat egentligen handlar om.

– Vi hoppas verkligen att Naturskolan blir permanent. Syftet med den är bland annat att eleverna ska få egna erfarenheter av naturen och göra egna upptäckter, säger Laggabon Tore Sjöqvist, som var den som tog initiativet till Naturskolan som startades 2011.

Naturskolor i andra kommuner drivs oftast just av kommunerna. Hittills har Eda lägergårds naturskola drivits i projektform med bidrag från Naturvårdsverket, Knivsta kommun, Upplandsstiftelsen och i år som ett Leader-projekt. Men nu finns inga mer projektpengar att söka.

Därför finns ett förslag om att Knivsta kommuns Fritid- och kulturnämnd, kommunstyrelsen och utbildningsnämnden ska bidra med minst 75 000 kronor per år framöver.

Läggs naturskolan ner annars?

– Nej, vi får försöka äska mer pengar eller trolla med knäna. Vår nämnd har väldigt ont om pengar eftersom det är många olika satsningar som måste göras plus att vi kanske får extra kostnader för skador i biblioteket nu efter den senaste branden. Men vi vill ha kvar Naturskolan och ska hitta ett sätt att få fram pengarna, säger Britta Lästh, ordförande i nämnden.

22 maj kommer nämnden att ta beslut i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om