Snart ska det första huset börja byggas på det som nu är en snötäckt åker. Stig Kihlén har ägt marken här i 6-7 år och tror på ett intresse för att flytta till orten norr om Björklinge.
Efterfrågan på småhus är också stor. Trots det var 85 procent av alla nya bostäder i Uppsala kommun 2015-2019 lägenheter. För få, enligt en utredning som kommunen beställde. Behovet spås dessutom öka när 90-talistgenerationen börjar bilda familj.
Detaljplanen för Stig Kihléns mark i Läby togs fram på 1960-talet. Då gick motorvägen genom det lilla samhället och behovet såg annorlunda ut än i dag, konstaterar han.
– Det är inte anpassat för dagens krav. I dag vill alla ha ett dubbelgarage till exempel, säger Stig Kihlén.
Bland annat finns en hel del prickmark, som inte får bebyggas, på tomterna. Stig Kihlén menar att det ställer till onödiga problem för dem som vill bygga hus och flytta hit. Han menar att det borde vara möjligt att göra mer undantag, särskilt med tanke på att detaljplanen är gammal.
– Man säger sig vilja satsa på kransorterna. Men på det här sättet blir hela Läby retro, säger han.
Dick Kardell, bygglovschef på Uppsala kommun, har koll på ärendet och konstaterar att den gällande planen måste följas, oavsett hur gammal den är.
– Det går inte att säga något generellt om avvikelser utan det är en bedömning i varje enskilt fall. Det finns alltid lösningar för att kunna bygga, med olika typer av husmodeller som man kan välja storleksmässigt, säger Dick Kardell.