Den 17 september är det kyrkoval. Knappt 13 procent av de som hade rätt att rösta valde att göra det i senaste kyrkovalet. Det låga valdeltagandet i kyrkovalen är ett bekymmer eftersom det inte enbart handlar om vilka individer som skall få delta i kyrkans beslutande organ, utan vilka principer som ska prägla arbetet framåt. Centerkvinnorna vill att Svenska Kyrkan ska arbeta för ett medmänskligt och öppet samhälle för alla och vara en tydlig röst mot rasism. Därför anser vi att varje röst i kyrkovalet är betydelsefull.
Under året har högerextremism och främlingsfientlighet gjort sig allt mer påtaglig i det offentliga rummet. Högerextremismens hotfulla skepnad visade sig under politikerveckan i Almedalen, vid sommarens Pridevecka och nu senast vid fredliga demonstrationer för ensamkommandes möjlighet till asyl. Parallellt försöker Sverigedemokraterna påverka både rikspolitiken och kyrkopolitiken i en mer sluten riktning. Och hittills har det gått bra. Mellan 2009 och 2013 fördubblade Sverigedemokraterna sina mandat till Kyrkomötet, den svenska kyrkans högsta beslutande organ.
För Centerkvinnorna har kyrkan en oerhört viktig roll att fylla i arbetet för öppenhet och medmänsklighet. En röst på Centerpartiet i kyrkovalet är en röst för en fortsatt öppen och välkomnande folkkyrka. En folkkyrka som inte stänger dörren, utan som öppnar upp och bjuder in. Centerkvinnorna hoppas därför innerligt att fler väljer att nyttja sin röst i kyrkovalet denna gång.