Kvinna tvingas väga sin tjocka hund

Den som har en alltför fet hund kan tvingas väga djuret, annars kan det bli frågan om en straffavgift. Det hotet har drabbat en kvinna i Uppsalatrakten som dock vinner första ronden mot länsstyrelsen.

21 mars 2019 13:14

Kvinnan äger en hund som enligt länsstyrelsen är kraftigt överviktig. Den aktuella hunden väger 74 kilo medan medelvikten för rasen enligt Svenska kennelklubben ligger på 35-60 kilo.

Länsstyrelsens veterinär anser att hunden väger så mycket att den måste bantas.

För att se till så att hundägaren verkligen får ner djurets övervikt har myndigheten beslutat att kvinnan regelbundet måste väga hunden hos en veterinär. Vägningen ska pågå tills djuret återfått normalvikt.

Enligt det så kallade föreläggandet från länsstyrelsen riskerar kvinnan ett vite, en straffavgift, på 500 kronor för varje uteblivet veterinärbesök. Att myndigheten gått in med en tvingande åtgärd motiveras med att man tidigare upptäckt brister i hennes djurhållning.

Veterinären har rekommendera att hunden ska komma för vägning en gång i månaden men kvinnan har inte gått dit. När tre månader passerat vände sig länsstyrelsen till förvaltningsrätten och krävde att domstolen skulle döma ut viten på sammanlagt 1 500 kronor.

Länsstyrelsen hänvisade till djurskyddslagen och påpekade att övervikt ger stora påfrestningar på djurs leder och organ. Dessutom riskerar fetma att orsaka kortare liv och allvarliga sjukdomar.

Men domstolen avslår länsstyrelsens krav på att kvinnan ska betala viten. Orsaken är att länsstyrelsen inte varit tillräckligt tydlig i sitt skriftliga beslut. Visserligen hade veterinären rekommenderat vägning en gång i månaden men det hade inte länsstyrelsen skrivit ut i sitt föreläggande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters