Örbyhus i fokus i hennes spänningsromaner

Debutromanen handlade om hembygden i Örbyhus. Nu återvänder Aline Lilja-Gladh till samma plats i sin andra spänningsroman - Änglaleken.

Kultur och Nöje 4 november 2019 10:01

Huvudscenen i bok nummer två utspelar sig i Vendelskogarna medan motsvarande plats i bok nummer ett - Tändstickan - är ett stenbrott i samma område i Örbyhus. I båda fallen handlar det om att våldsamma mord begåtts.

– Visserligen växte jag upp i Örbyhus samhälle, men skogen har alltid funnits på nära håll och fascinerat mig på något sätt. Det har nog bidragit till att Vendelskogarna liksom hembygdsgården i Vendel, där jag gick på bal i årskurs nio, fått centrala platser i den här boken, säger Aline Lilja-Gladh när tidningen träffar henne.

Hon är ganska hemlighetsfull när det gäller bokens intrig och handling men berättar att handlingen i boken kretsar kring ett mord med ett ungt vittne.

Precis som i bok nummer ett så är huvudrollsinnehavaren konstnären Lo Karlberg. Liksom i bok ett assisterar och hjälper hon sin storebror som är polis och som fått i uppdrag att utreda mordfallet.

Huvudrollsinnehavarens efternamn är Karlberg. Det är valt med viss omsorg då det är släktnamn på Alines mammas sida.

Finns det någon släkting eller närstående du vill efterlikna med karaktären Lo Karlberg?

– Det är faktiskt lite roligt det här med namnet. I lördags när det var boksläpp i Örbyhus var det många människor där som hade teorier om vem jag vill efterlikna med karaktären Lo Karlberg. Men det är inte bara en person, det är några karaktärsdrag från mig och några från en del av mina släktingar.

Aline Lilja-Gladh förklarar att hon i boken försöker väva samman en spännande handling med analyser och tankar om hur människor resonerar i olika situationer.

– Jag försöker krypa in lite i karaktärernas huvuden och se deras innersta, säger hon.

Har du några favoritförfattare som du hämtar inspiration ifrån? 

– Det finns många jag läser som har intressanta sätt att skriva och berätta sina historier. Ska jag lyfta fram någon lite mera så är det Emelie Schepp som för flera år sedan startade som författare med ett eget förlag, precis som jag, och nu har tagit enorma steg med sitt författarskap.

Din debutroman, hur gick den?

– Vad jag förstått av de som kan branschen så tycker man att den sålde ganska bra. Jag tycker också att jag fick bra uppmärksamhet och recensioner på den.

Aline Lilja Gladh är född och uppvuxen i Örbyhus, men bor i dag i Stockholmstrakten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Svarta partiklar i vattnet skapar oro – nu spolas 2,7 kilometer vattenledningar

Svarta partiklar i vattnet skapar oro – nu spolas 2,7 kilometer vattenledningar

Norduppländska konstnären: "Jag vill lyfta skogens betydelse"

Norduppländska konstnären: "Jag vill lyfta skogens betydelse"

Uppsaladottern ger sig ut på turné

Uppsaladottern ger sig ut på turné