Tunnelvis med hallon hos Maria i Kulla

I Kulla utanför Örsundsbro ligger en av landets nordligaste odlingar av ekologiskt KRAV-godkända hallon. I månadsskiftet juni och juli är det dags att skörda de första hallonen.

Hallon. Här granskar Maria Abrahamson hur en hallonplanta i en av de tio tunnlarna mår.

Hallon. Här granskar Maria Abrahamson hur en hallonplanta i en av de tio tunnlarna mår.

Foto: Anders Forngren

KULLA2017-06-16 10:00

När Enköpings-Posten är på plats i Kulla pågår förberedelserna inför säsongen som bäst med olika bygg- och odlingsarbeten. Det är Michael Jonsson och Maria Abrahamson som äger och driver Hallonparken som ligger på en fastighet nere vid Mälaren i Kulla med Biskops-Arnö som fond på andra sidan viken.

De startade verksamheten under förra året med ett gott resultat och många besökare. Crescendot nåddes i samband med Fjärdhundralands matrunda i september förra året då fyrahunda besökare kom till gården för att fika och plocka hallon.
- Vi serverade kaffe med bakverk till runt trehundra personer då, berättar Maria Abrahamson. År 2012 köpte de gården. Tidigare bodde Michael och Maria och barnen i Nacka utanför Stockholm. 
- Vi tröttnade på Stockholm och ytligheten och ville göra någonting mera jordnära, säger Maria.

Efter gårdsköpet funderade Maria och Michael en del samt läste en hel del litteratur innan de bestämde sig för att satsa på ekologiskt KRAV-godkända bär. KRAV-märkningen innebär att Michael och Maria tar ett ekologiskt ansvar och bland annat inte använder kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel på sina odlingar. Under 2015 planterades de 2 000 första hallonplantorna på gården. I dag ett par år senare finns 5 500 sommar- och höstplantor i tio stora tälttunnlar på gården. 
- Varje tunnel är på totalt 800 kvadratmeter. I dag är vi den nordligaste KRAV-producenten av hallon i Sverige, säger Michael. Utanför en av tunnlarna ligger ett större antal ankor och spejar.
- Ankorna är bra på att hålla rent på sniglar och andra kryp, förklarar Michael. I hallontunnlarna är det självplock som gäller. 
- I och med att vi har både sommar- och hösthallon så pågår säsongen från runt midsommar och drygt fyra månader framåt, berättar Maria.
I ett par av tunnlarna har de även planterat björnbärsplantor och på ett stort markområde bredvid tunnlarna har de förberett för planteringar av bland vinbär, krusbär, blåbärstry och aroniabär. 

- Tanken här är att det ska bli planteringar med olika bär, träd och blommor, en gångstig, sittplatser och ett nytt fågelhus med ankdamm.
I framtiden finns det även planer på att sätta jordgubbsplantor på en del av markområdet. Förutom självplock av hallon så finns det i dag även ett café i Hallonparken.
- Vår idé är att man ska kunna komma ut hit på en utflykt med bad, grill, bärplockning och kafé. Det finns ett stort behov av att få komma ut i naturen ett slag, förklarar Maria.

Hallon (Rubus idaeus)

Hallon är en buskväxt som är släkt med rosen och tillhör familjen rosväxter. Hallon finns i Europa, Asien och Nordamerika. Hallon växer både vilt och odlas i stora delar av Sverige.

Hallon kan planteras både vår och höst. Avståndet mellan plantorna bör vara 70 till 80 centimeter. Väljer man att sättas flera rader med plantor bör avståndet mellan raderna var cirka 1,5 meter.

Vildhallon växer framförallt på torra platser som klippavsatser, stenrös, snårfyllda backar eller lite kuperade skogsområden.

Hallonplantan blir 1 till 1,8 meter hög. Bär bildas av de så kallade tvåårsskotten på plantan.

Vanligast är röda hallon, men även gula förekommer. Bären börjar mogna i slutet av juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli och början augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om