SD blev inte intervjuade – vill minska SVT:s anslag

Krönika2019-09-06 07:00

Politiska partier som utövar påtryckningar på fria medier hör inte hemma i en demokrati. Nu har ett nytt förfärande exempel dykt upp i Uppsala.

Folkvalda politiker ska tåla journalistisk granskning. De är utsedda genom folkets röster och har fått förtroendet att förvalta våra gemensamma tillgångar i samhället. Med detta följer ett särskilt ansvar.

Granskning och bevakning av hur detta uppdrag utförs är grundläggande i en demokrati, för att väljarna ska kunna ta ställning till sina partier och dess företrädare.

Det är mitt intryck att de allra flesta politiker underkastar sig denna granskning. Jag betvivlar inte att det ibland känns otacksamt, och det finns så klart också dåliga eller orättvisa granskningar. Men grundinställningen att medier har rätt att ställa frågor finns likväl.

Dessvärre börjar listan över politiker som på olika sätt vill stoppa fria medier att utföra sitt jobb bli besvärande lång. Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU portade medierna från sin kongress i augusti efter en granskning i tidningen Expressen.

Går man in på Sverigedemokraternas hemsida i Uppland så toppas den fortfarande av anklagelser mot UNT:s nyhetsredaktion i ett inlägg från i fjol. Vår nyhetschef påstods orkestrera en kampanj för att framställa SD i en dålig dager, i samband med en helt vanlig granskning av ett bråk inom partiet. Ledande företrädare vägrade under lång tid träffa UNT för att svara på frågor.

I förra veckan inträffade ett nytt förskräckande exempel. Då publicerade Sverigedemokraterna i Uppsala ett inlägg på sin officiella Facebooksida, där man ställer sig frågande till SVT Nyheter Uppsalas nyhetsvärdering och varför man inte rapporterat om partiets förslag på folkomröstning om ett islamiskt center i Stenhagen. I inlägget konstaterar man sedan att partiet avser att ”diskutera möjligheten att skära ned på den statliga mediejätten”.

Det står naturligtvis även politiker fritt att tycka vad man vill om den lokala journalistiken. Men när man börjar utöva påtryckningar på SVT om vilka nyheter som ska publiceras och kopplar nyhetsvärderingen till hot om minskande anslag till public service har det gått för långt. I en demokrati måste det stå oberoende medier fritt att välja vad som ska publiceras.

Här är dags att vara vaksam. Vi ser hur politiska regimer i exempelvis Polen och Ungern på senare år gått in och tagit makten över public service. Regimer som för övrigt hyllas av företrädare för SD.

Nyhetsarbetet på oberoende medier som UNT, Enköpings-Posten, Sveriges Radio och Sveriges Television styrs av nyhetsvärdering (vad bedöms läsarna/lyssnarna/tittarna vilja/behöva veta) och inte av politisk agenda.

Det blir särskilt löjligt när ömtåade politiker av olika färg tar till det sistnämnda som anklagelse när de inte får som de vill.

Folkvalda ska tåla granskning, punkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om