Jag läser journalisten Lilian Sjölunds bok ”Hatad”. Det är en obehaglig inblick i en kvinnlig opinionsbildares vardag på jobbet.
”Du borde bli gruppvåldtagen”
”Är man en sann patriot borde man även döda journalisternas ungar i förebyggande syfte.”
”Vi vet var du bor!”
Oftast anonymt mejlade kommentarer om utseende, verbala utfall mot familj och barn, påhopp på tåget hem från jobbet. Och hela tiden sexualiserad våldsretorik i bakgrunden.
Det enda Lilian Sjölund har gjort är sitt jobb. Att skriva sin åsikt på ledarsidan på dagstidningar i Hälsingland. Modigare än andra har hon i spalter och på torgmöten tagit striden mot lokala nazister som vill rasera det demokratiska samhället. Men kanske framför allt: Hon är kvinna.
Var tredje kvinnlig ledarskribent, krönikör, chefredaktör eller kommentator funderar på att sluta med journalistik helt. Detta som en följ av de trakasserier de utsätts för i jobbet. Det visade en studie som branschorganisationen Tidningsutgivarna tillsammans med nätverket Klara K gjorde i våras.
72 procent av de som svarat i undersökningen har utsatts för hot eller trakasserier under de senaste 12 månaderna. Svarsbortfallet i undersökningen var förvisso stort, men det indikerar ändå ett stort problem. Vad händer med vårt samhälle om kvinnliga röster tystnar i debatten?
När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte UNT i våras diskuterade vi det oacceptabla i situationen. I veckan som gick presenterade hon handlingsplanen ”Till det fria ordets försvar". Det är regeringens åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer. Framför allt handlar det om ökade kunskaper och ökat stöd till utsatta.
Det är lovvärt men allt avgörs i slutet av hur stora resurser som kopplas till satsningen.
Rent generellt är det också hög tid att män engagerar sig djupare i detta. Gärna från tidig ålder. Män är överrepresenterade som förövare när det kommer till såväl näthat som våldsbrott. I stora delar är detta en spegel av ett ojämställt samhälle.
Få känner en våldtäktsman men alla vet någon som drabbats av övergrepp. Vi lägger för lite fokus på att lära killar att inte tafsa, och för mycket på att tjejer borde vara rädda och akta sig, konstaterade handbollsspelaren och opinionsbildaren Linnéa Claeson i sitt Sommarprogram i radion häromdagen.