Gropar i gatan. Trasig belysning. På vintern snö och is som inte plogats bort, och framåt vårkanten grus eller glaskross på cykelbanan. Listan över felanmälningar som kommer in till kommunen är lång. Och här blandas högt och lågt. Och det är lätt att raljera över delar av innehållet. Här finns anmälningar som märkts "Akut!!!" om att grodskyltarna måste upp i Flogsta. Eller likaledes akut-märkta anmälningar om att toaletten i lekparken är låst. Man kan inte låta bli att undra om personalen med nyckeln hann fram innan barnen kissade på sig.
Här finns också anmälningar om gropar och hinder i gator och cykelvägar som skapar faror i trafiken.
På ett år kommer det 4 000-6 000 felanmälningar bara inom området gata/väg. Återkopplingen om vad som ska åtgärdas, vad som hamnar på en lista för framtida förbättringar och information om prioriteringarna är dock i det närmast obefintlig. Och många är det nog som knyter näven i fickan, konstaterar att det händer ju aldrig någonting.
Själv kan jag se att den felanmälan jag gjorde förra hösten fortfarande är lämnad utan åtgärd. Det rör en cykelvägsstump mellan Karlsrogatan och rondellen vid Krongatan på Kungsgärdet. Här finns en fördjupning där det samlas vatten när det regnar, och snö och is som blir till en spårig frusen sörja på vintern. Bara den mest våghalsige passerar med cykel här när det är som värst. Det är på inget sätt unikt. Men när det går år efter år och inget görs tappar man förtroendet för systemet med felanmälningar till kommunen.
Kommunen tekniker har inga möjligheter att åka runt och kontrollera att allt fungerar. Där är man beroende av att medborgarna hör av sig. Men då måste också de känna att det är någon idé att anmäla felen.