På en trång hotellterrass vid Donners plats inleder landshövding Göran Enander lanseringen av Uppsala i Almedalen. Just denna gång handlar det om "Mobility management", om hur staden kan minska bilberoendet med planeringen av Ulleråker som det självklara exemplet.
Ett 60-tal personer lyssnar. Kalla vindar sveper in ifrån havet, från scenen intill hörs diskussioner om ”hållbar företagskultur i ett högpresterande samhälle”. En tapper sol försöker tvätta morgonens regn från uteserveringar och kullerstenar, men under markisen på terrassen huttrar de flesta av kyla.
Jag har pratat med flera kommunpolitiker som säger att Almedalsveckan är den enskilt viktigaste arbetsveckan på året, möjligen vid sidan av de dagar då man förhandlar budgeten. För den ambitiöse finns det en unik möjlighet till många möten med rätt personer. Det handlar om att så frön som kan bli stora projekt i framtiden, påverka rätt beslutsfattare, hitta samarbetspartners, spela ut dem mot varandra och – inte minst – marknadsföra sig för att locka nya aktörer till regionen.
För det krävs planering och framförhållning. Som skattebetalare är det rimligt att förvänta sig att Almedalen är en av de mest krävande arbetsveckorna, där våra företrädare bokat offensiva möten, bestämt i förväg för vem man ska prata med och vad man vill uppnå. I skarp kontrast till löst minglande.
Till detta kommer de seminarier man anordnar. Uppsaladelegationens officiella agenda bjuder på få överraskningar. Det rör olika aspekter av stadsplanering, forskning, klimat, vård och entreprenörskap. Sedan slås givetvis ytterligare ett slag för frågan om fyrspår på järnvägslinjen mellan Stockholm och Uppsala. Det går inte att uppfatta som något annat än fokus.
Den som hänger med i debatten på hemmaplan känner igen både samtalsämnen och företrädare. Dessvärre lite för många i publiken också. För detta borde inte vara en tillställning för närmast sörjande. Allt handlar om att rätt personer ska lyssna på det budskap som visas upp. Fler som ska förstå och ansluta till Uppsalas vision som tillväxtstarkt, klimatvänligt, huvudstadsnära. Både stort och litet på samma gång, i omtvistad ordning.
Att bryta igenom bruset i Almedalen är en utmaning. Vikten att visa en gemensam front utåt, där politiker av olika färg, myndigheter, näringsliv och universitet går arm i arm, ska inte underskattas. Det tror jag är högst väsentligt för att få förtroende från både samarbetspartners och investerare.
När det kommer till fokus och gemensam satsning är Uppsalas arena på Almedalen imponerande. Så småningom får man också ordning på ljudet. Frågan är om det räcker för att nå ut. Till nya öron.