Uppsala förlorade en medieröst vid årsskiftet. Då lades den bidragsfinansierade vänstertidningen ETC Uppsala ned, tillsammans med 14 andra lokala editioner av samma publikation landet över. Detta sedan tidningen fått underkänt i Presstödsnämnden på sitt alltför avancerade upplägg med gåvoprenumerationer. Presstödet drogs in men går man in på sajten får man fortsatt upp en helskärmsannons som erbjuder just den gåvoprenumeration som blev tidningens fall.
Jag var inte en av ETC Uppsalas återkommande läsare. Men oavsett vad man tycker om både tidningen och det statliga presstödet så försvann en lokal medieröst. Av mångfaldsskäl är det givetvis viktigt med fler titlar vid sidan om starka UNT, och presstödets syfte är som bekant mångfald i mediefloran.
Parallellt har sociala medie-jätten Facebook återigen skruvat om sina hemliga algoritmer, till nackdel för nyhetsmedierna. Det är något som sker återkommande. För några år sedan skulle Facebook få alla mediehus att publicera sig på deras plattform, och de skulle ta hand om alltifrån användardata till annonsförsäljning. Det flög aldrig riktigt.
Nu har de ställt sig i andra hörnet. Facebook ska åter till rötterna, där kontakten och interaktionen mellan användarna är själva huvudsaken. Inlägg från mer traditionella nyhetsförmedlare ska spelas ned och ges mindre plats i flödet.
Facebook har allt svårare att attrahera yngre, men är fortfarande en dominant i sociala medie-världen. Många får en stor del av sin omvärldskunskap via deras flöde. Mer än en gång har man hört: ”Nej, jag läser inte nyheter. Har något hänt får jag veta det via Facebook.”
Därför är farhågan att Facebooks förändringar leder till att de så kallade ”filterbubblorna” ökar. Algoritmerna ser till att man endast exponeras för sådant innehåll som man redan har klickat på, eller gillar. På det viset får man en ensidig syn på världen, de egna åsikterna utmanas inte och verklighetsuppfattningen riskerar att bli skev.
Redan nu har sociala medier-beroende redaktionella kanaler som Nyheter24 och Kit tappat i trafik. Häromveckan meddelades att Schibsteds viralsatsning Lajkat läggs ned. Jag kan lova er att alla nyhetsmedier följer trafiken från Facebook noga.
I ett sådant läge är det skönt att konstatera att UNT har en stark egen trafik, där läsarna i stor utsträckning går direkt till våra sajter. Vi har sett till att endast en mindre del av läsningen kommer från Facebook, och med tanke på bolagets ständiga omsvängningar i algoritmer framstår det som en klok strategi.