Nyligen hamnade Gottsunda på den föga smickrande listan över särskilt utsatta områden i Sverige. Det är polisen förteckning över stadsdelar som har problem med kriminalitet, parallella samhällsstrukturer och extremism.
Områdena kännetecknas ofta av hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund.
Beteckningen blir snabbt stigmatiserande och orättvis. Tar man Gottsunda som exempel är det lätt att ge prov på både goda krafter och lovvärda initiativ. På torsdag-fredag arrangerar exempelvis Hyresgästföreningen demokratifestivalen ”Mitt ord – min framtid”. I UNT har vi berättat om mängder av satsningar som nyanserar en entydig bild av problemområde.
Tyvärr är det också lätt att konstatera att insatserna inte räcker.
Samhällstillit är den enskilt viktigaste faktorn i sammanhanget, enligt de forskare som uppträdde i Almedalen igår. En dagsfärsk studie visar på fallande förtroende för samhällsinstitutioner. Värst är det i utsatta områden.
- Kontaktytor och mötesplatser är viktiga. Personer som upplever att de har bra grannar känner sig mer trygga, konstaterade Lars Trägårdh, professor i historia och civilsamhällekunskap, på Länsförsäkringars seminarium ”Skjutningar och bilbränder – om förändrad trygghet och säkerhet i samhället”.
- Skjutningar har blivit normaliserat. Alla femtonåringar i utsatta områden känner någon som har blivit skjuten, sa Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset i Stockholm.
En enig panel konstaterade att det går att förändra situationen. Ytterst handlar det om kontaktytor, samhällsbyggande och tidiga insatser.
- 13 år är ofta försent i sammanhanget, då har man redan börjat tappa hoppet och motivationen att ta en plats i samhället, sade Johan Oljeqvist.
För en gångs skull var den samlade publiken blandad. Men symptomatiskt nog var ingen av de ungdomar det handlar om representerade i panelen på scenen.
Inte heller finns ämnet uppe när Uppsalas delegation i Almedalen lägger in nästa växel och ordnar ett tjog olika evenemang under tisdagen och onsdagen.
Det hade inte varit fel. Gottsunda är ett stort område med många unga. Även om de flesta i stadsdelen trivs och känner sig trygga måste ytterligare insatser till och då spelar det stor roll hur samhället agerar den närmaste tiden. Ur det perspektivet hade seminariet varit god lyssning för Uppsalas beslutsfattare.