Politik- och demokrativeckan i Almedalen började redan i går söndag. Men det var först i dag på måndagsmorgonen som Uppsala på allvar klev in i hetluften. Allt handlar om att höras.
Almedalen ser inte oväntat en minskad attraktionskraft i år, efter en lång rad av nya rekord i antal programpunkter. Förra årets 50-årsjubileum i kombination med riksdagsval är svårt att toppa. Fortfarande är det dock över 3500 olika evenemang och Almedalsveckan fortsätter att vara Sveriges största enskilda demokratifest.
När det gäller Uppsalas gemensamma satsning så höjer man rösten och skalar upp från två till tre dagar. Kommunen kör som vanligt tillsammans med bland annat regionen och Handelskammaren, och har sedan några år etablerat platsen på verandan till Donners hotell.
LÄS MER: Lägre kostnader för fler dagar i Visby
Mycket är som förut. Precis som förra året är det ”hållbarhet och miljö” som är trendorden i Almedalens digra seminarieprogram. Uppsalas gemensamma satsning utgör inget undantag. På måndagen är temat ”Klimat och miljö”, på tisdag ”Näringsliv, innovation och stadsutveckling” och på onsdag ”Social hållbarhet”. Risken är dock överhängande att utmärkelsen ”Årets globala klimatstad” drunknar i vinden och bruset.
För konsten är som vanligt att nå ut. Även i år är det fler sändare än mottagare på plats på Gotland. Vem ska lyssna, och varför? Vilken organisation pratar inte klimat!?
Insatsen kan alltid diskuteras. Är Almedalen värt sitt pris? På kommunens offentliga deltagarlista räknar jag till 58 politiker och tjänstemän som är på plats i Visby, där alla ska ha resa, boende och traktamente. Regionen har enligt uppgifter från Destination Uppsala 16 personer på plats. Det är bara att hoppas att samtliga använder tiden effektivt.
Samtidigt så är det nödvändigt för Uppsala att nå utanför de egna kontaktytorna, givet stadens expansiva skede. För att sälja in idéer, ragga arbetskraft, hitta investerare och intressera nya partners som är redo att etablera sig i området.
Det kräver fokus och en bra agenda. Lyckas man med det så är Almedalen oöverträffat som mötesplats.
Eller för att bara inhämta kunskap. Inte minst Uppsala universitet har en rad intressanta seminarium. Klimat och stadsutveckling kompletteras med alltifrån jämställdhet och integration till spelmissbruk och medicinteknik. Mer kunskapsnära punkter som löper naturligt in i universitetets verksamhet här på Gotland, och som ger många poängs oexaminerad utbildning för den som har tid att lyssna.
Eller som SLU uttrycker det i inbjudan till sitt seminarieprogram: Vi vill att riktiga fakta ska utgöra grund för såväl debatt som beslut.