Det blev inte mina favoriter som tog hem kemipriset i år, men jag är inte ledsen för det. Vem kan ha några invändningar mot att forskare prisas för tekniker som inom en rad olika områden bidrar till att förbättra livet för människor världen över? Tids nog lär Emanuelle Charpentier och Jennifer Douda ändå få sitt kemipris för den "genetiska saxen" CRISP-Cas9.
Det har gått mer än 20 år sedan jag första gången skrev om en då ny typ av läkemedel, TNF-alfa-blockerare, som kraftigt förbättrat prognosen för patienter med ledgångsreumatism och flera andra så kallade autoimmuna sjukdomar. Men först nu vet jag att det var tack vare den nu prisade fagdisplay-tekniken som ett av dessa läkemedel, Humira, kunde tas fram.
I Vetenskapsakademins informationsmaterial kring kemipriset läser jag att den tekniken också använts för att ta fram ett av antikroppsläkemedel som – utifrån de med årets medicinpris belönade forskarna James Allisons och Tasuku Honjos upptäckter – lättar på bromsen för immunförsvarets så kallade T-celler så att de med större kraft kan attackera cancerceller.
Den sortens läkemedel har visats vara rejält livsförlängande, ibland till och med botande, även när cancern spridit sig från ursprungstumören till andra delar av kroppen.
Denna vecka blev Donna Strickland den tredje kvinnan att tilldelas fysikpriset och Frances Arnold den femte kvinnan att tilldelas kemipriset. Fråga: Hur många kvinnor sammanlagt har tilldelats något av dessa båda Nobelpriser? När jag testade frågan på ett par kolleger svarade den åtta. Rätt svar är sju. En av veetenskapshistoriens starkast lysande stjärnor, Marie Curie, var både fysikpristagare (1905) och kemipristagare (1911).
Det här är min sista Nobelpriskrönika, men jag kommer ändå med spänning att följa vem eller vilka som nu på fredag blir fredspristagare. Lågst odds hos vadslagningsbyråerna har fortfarande Kim Jong-Un och Moon Hae-In, följda av Donald Trump. Har svårt att tro att norska nobelkommittén väljer som spelarna tror, men känner mig inte helt säker.
Ett fredspris som inkluderar Nordkoreas diktator eller Donald Trump lär sänka Nobelprisens anseende mycket mer än det interna kriget i Svenska Akademien eller Macchiariniaffären vid Karolinska Institutet hittills lyckats göra.