Toppkocken Marcus Samuelsson sprider sin internationella stjärnglans inte bara genom Aquavit och Red Rooster i New York och andra storstäder, utan även genom nordiska krogkedjan Kitchen & Table. Och först ut av alla etableringar var faktiskt den i Uppsala 2013.
Fräschören håller i sig, kan snabbt konstateras när man släntrar in i restaurangen, vars fina ljussättning, ombonade möblering och bohem chica-känsla omedelbart får gästen att känna sig hemma. Att i stort sett inte något förändrats genom åren gör ingenting. Epitetet "ett vrålmysigt vardagsrum", som patrullen klämde ur sig vid det första testet, håller än.
Konceptet vilar tungt på en Manhattan/Harlem-vurm, med många lån från mustiga kök världen runt med mycket syrliga smaker och fokus på snygg presentation. Menyn är lite rörig att överblicka, men det känns som att det är meningen. Inget torrt, strukturerat finlir här inte. En trolig storsäljare som starter är charkbrickan "Meatpacking platter" för två: en frikostig bräda med rökt skinka, salami, picklade grönsaker, oliver, rostat levainbröd och coppa (finchark gjord på karré). En tapenade serveras också till och är trevlig att smeta ut på de goda brödskivorna. En klart angenäm anrättning för ett sällskap att plocka från.
När det gäller huvudrätter finns en ganska spretig skara varianter att välja mellan. Ett smart grepp kallas “urban garden” och är gröna huvudrätter där man väljer till en sidorätt som komplement. Valet “K&T The Orient Express” lanseras som misobakade palsternackor med bland annat kålrotspuré och gremolata. Som komplement fungerar det utmärkt att välja “stir fried ginger tofu”. Palsternackorna har bra tuggmotstånd, om än inte alls misobakade, och tofun har fått en imponerande finish. En fräsch rätt.
En annan vinjett är “K&T classics” där flanksteken imponerar. Serveras mycket fint stekt med bland annat salsa verde och pommes. En okomplicerad och mättande rätt.
Inte lika simpel känns “Kimchee burger”. In kommer ett rejält torn till hamburgarskapelse med bland annat bacon, cheddar, friterad lök och kimchi och dubbla puckar kött med rosa insida. Pluspoäng för den vågade inställningen från köket, men visst hade det varit fint med mer bett i smakerna med tanke på namnet.
Ytterligare en annan vinjett, “Local classics”, lockar med halstrad gös. Dock inte från Mälaren, utan Hjälmaren, konstigt nog. Rätten är rejält överarbetad och med opassande tunga smaker. De två fiskbitarna tronar ovanpå en mustig, syrlig sötpotatispuré och stekt grönkål som även den fått en sötsyrlig oxsvanssky över sig. Sedan tillkommer även syltade kantareller.
Patrullen har även testat “kale & egg caesar”, en duktigt mättande jättesallad för 195 kronor. Men ingredienserna imponerar inte, till exempel är den smaklösa osten knappast parmesan. Bitarna cajunkyckling som kommer till är täckta med en väldigt syrlig sås.
På efterrättsfronten finns ett trumfkort för bananälskaren, “K&T Banana skids”. Dessertern består av karamelliserad banan med salt karamellsås som serveras med bitar av chokladbrownie och vaniljglass. En lyxvariant av foliegrillad lägereldsbanan så att säga. Mindre blad blir man av “Crackled crème caramel”, en dekonstruerad historia som består av en portion lite menlös mjölksorbet samt några små klickar vanilj- och karamellkräm.
Kitchen & Table har onekligen sina kvaliteter. Miljön är alltjämt njutbar och servicen oftast oklanderlig och gemytlig. Maten tenderar emellertid att luta sig lite för mycket i en och samma smakriktning, vilket kan kännas mer eller mindre lämpligt beroende på råvaror. Men som ett mysigt och socialt ställe fungerar K&T utmärkt.