Långt uppe i Tuna backar, bakom en opretentiös skylt och innanför en kitschig entréhall med glittergirlanger och presentrosetter har krog-Uppsala fått ett riktigt intressant krogtillskott. Taste of Bangla konkurrerar på många sätt med stans många indiska restauranger, men betonar sitt bangladeshiska ursprung i både meny personalens stolta presentationer. Och köket levererar verkligen: Hjärtlig mat, smakrik, spännande – och inte sällan kryddstark.
Gillar man friterat bör man inte bläddra förbi förrätterna. Bengalisk potatispakora är kul, en boll bestående av krossad potatis som friterats och som man doppar i en mycket fräsch mango chutney eller tamarindsås. Bäst är dock mix veg pakora, där man får in olika friterade grönsaker som är försedda med en tunn, frasig yta. Till det serveras tre såser: stark chilisås, tamarindsås och raita med dadlar. Mums!
Huvudrättsmenyn är lång och ger lätt beslutsångest. Men ett val ur kategorin ”street food” ger högvinst direkt. Roti kebab är mer som en större mellanrätt än en fullstor huvudrätt, och man väljer själv kött. Patrullen satsar på lamm, och får in en rulle bengaliskt parathabröd, som visar sig vara stekt i tunna lager i ghee, vilket ger en härligt smörig smak. I brödrullen finns saftigt lammkött, krispig broccoli, paprika och svamp. Koriander och mynta ger rätten sting. Enkelt och så gott! Det goda brödet går också att ropa in separat.
Palak paneer är en pålitlig rätt, som ofta kan bli lite väl gräddig och stabbig i längden. Inte här. Taste of Banglas variant har tydliga inslag av ingefära och chili och smakar fint av färsk spenat. Den är till och med lite färgglad i utseendet. Patrullen skopar girigt i sig de sista dropparna med en saftigt naanbröd i handen. Naanbröden är för övrigt riktigt bra, både det med rostade vitlökssmulor på toppen och det ostfyllda, som har en kul smakbrytning av grön chili.
Pistasch kormakyckling känns nästan som ett fegt val i den digra menyn, men efter den första tuggan känns det rätt. Rikligt med kyckling i en megakrämig sås med mjuka smaker. Bra val för den som inte gillar starkt. Lamm byryiani beskrivs som en "bengali party dish" i menyn, men är minst rolig av patrullens beställningar. Smakerna är blommiga, med koriander, kardemumma och kryddnejlika i förgrunden, men köttet är en smula segt.
Efterrättsmenyn är inte så omfattande, utan innehåller mest gamla bekanta, som kulfi och lassi. Den senare gör man dock rätt i att testa: Gräddig, mäktig och honungssöt.
Taste of Bangla är en riktig liten pärla och vid patrullens olika besök är det uppenbart att ryktet om den omsorgsfullt lagade maten börjat sprida sig. En solig helgdag kan det vara fullt på den lilla uteserveringen. Den uppmärksamma personalen gör sitt yttersta för att skapa trivsel och man blir väl omhändertagen. Boende i Tuna backar kan skatta sig lyckliga över en kul kvarterskrog – och andra Uppsalabor kan gott göra sig besväret av en omväg.