Alltjämt en härlig upplevelse

Restaurangen Paris i Stationen är sig lik och ett kul stopp för alla som gillar överdåd.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Krogpatrullen2016-01-29 06:00

Det var rena sensationen när Stationen öppnade hösten 2011. Den gamla slitna byggnaden hade genomgått en bländande förvandling från trött vänthall till flärdfullt restaurangpalats. Men tiden går och frågan är om charmen är intakt i restaurangen Paris? Miljön är alltjämt en dröm i sammet och första klass-lyx, och menyn har sina stående inslag medan nytillskott slår sig in lite då och då samt konceptsatsningar.

Krogpatrullen gillar den vackert tryckta menyn och det vattnas i munnen inför förrätten ankleverterrin (165 kr), som serveras med vinägerkokta druvor, äppelgelé och pistage. Och anklevern smakar verkligen ljuvligt. De kryddiga druvorna är ett roligt tillbehör, och rätten känns alldeles lagom luxuös. Dock gränsfall till för mycket i längden, men å andra sidan är det i enlighet med Stationens överdådiga linje. Vi återkommer till det.

Halstrade pilgrimsmusslor (155 kr) ser riktigt lovande ut på menyn. Tyvärr är den karamelliserade blomkålspurén som serveras till helt smaklös. Rätten känns också ganska tung och ”pilgrimssöt”, lite mer av den goda citronkonfiten och några fräscha blad hade balanserat upp smakerna.

Huvudrätterna är många och varierar rejält i pris, vilket borgar för att alla kan hitta något för sin plånbok. Parisaren är en klassiker på menyn och genom åren har den varierat lite i kvalitet. Nu får vi in en saftig burgare på brioche med stekt ägg, en väldigt syrlig bearnaise och utmärkta pommes frites. Men själva parisaren har hunnit kallna rejält. Detsamma händer en av de gånger som vi provar Stationens halstrade skrei (295 kr), en kall och hårt stekt fiskbit fick mungiporna att hänga en smula. Andra gången var stekgrad och värmenivå bättre. Rätten är annars fin om än lite överdekorerad med en uppsjö tillbehör, bland annat en jordärtskockspuré som mest smakar potatis.

Lamm à la ratatouille (275 kr) är en annan rätt där det händer mycket på tallriken, vilket inte bör ses som någon generell kritik men som kan ta lite fokus från huvudråvaran. I det här fallet vill man gärna ha mer av de läckra lammbitarna: en smältande fin bog och perfekt stekt lammytterfilé.

Desserterna följer prisidén troget och man kan välja att bara ta en kula glass för 35 kr eller petit four för 25 kronor styck om man inte vill hugga in på de större efterrätterna, som Savarin för 105 kr. En savarin är vanligen en sockerkaka indränkt i lag, men inte här. Kakan är stajlad med hallon, pannacottakräm, citronmaränger och en snygg pistageglass. Det är en större upplevelse för ögat än gommen. Mindre uppseendeväckande är Tarte au chocolat där en klick chokladmousse möter en klick vaniljglass ovanpå en chokladkaka. Det är gott, sött och enkelt. Något syrligt bär hade varit pricken över. Priset på 105 kronor måste dock sägas vara lite saftigt.

Stationen är alltjämt en härlig krogupplevelse, inget snack om det. Wow-faktorn kanske har svalnat, men miljön är otvivelaktigt pampig och servicen är god och de kalla rätterna får lov att ses som tillfälligheter.

Stationen

Adress: Olof Palmes plats 6

Telefon: 018-15 35 00

Hemsida: www.stationen.se

Kök: Franskinspirerat.

Passar för: Den som gillar folkmyller och överdådig inredning.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 475 kr.

Prisvärt: Priserna varierar stort, väljer man rätt bland de lägre priserna kan det bli klart prisvärt.

Övrigt: Kul med satsning på konceptveckor. Men att toaletterna finns i motsatt del av lokalen är inte lika kul, särskilt de helgkvällar då baren är full av folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!