Den klassisk pubmaten är behållningen

Etage erbjuder både karaoke och restaurang. Men köket skulle tjäna på att inte sikta mot stjärnorna utan i stället satsa på pubmaten, tycker Krogpatrullen.

Efter sommaren har Etage nysatsat med ny inredning och ny meny.

Efter sommaren har Etage nysatsat med ny inredning och ny meny.

Foto: Anders Ahlgren

Krogpatrullen 2015-09-252015-09-25 05:00

Etages nedervåning har i många år varit en tummelplats för stans alla karaokeälskare. Men sedan en tid är nedervåningen förvandlad till restaurang och sångfåglarna har flyttat upp. Den stora trappan till övervåningen finns kvar, men i övrigt är allt nytt när man stiger in på nya Etage. Det är mörkt trä så långt ögat når, en rejäl bardisk och ett par soffor av Chesterfieldtyp som vilar under ett par stora speglar. Tre tv-skärmar visar sportkanaler.

Menyn är delvis den förväntade med en pubmatlista med givna storsäljare som olika slags burgare (älg, chili, fisk med flera varianter), men även en à la carte-satsning som känns lite otippad. I synnerhet prissättningen på förrätterna Toast skagen och Västerbottenpaj, 128 respektive 142 kronor. Pajen saknar därtill den karakteristiska ostsmaken och har en svampig botten. Men kanske är det den rejäla havskräftan som ligger ovanpå pajen som driver upp priset. Den reser dock mest frågetecken: är det den eller pajen som är själva rätten? De rätter patrullen provat från varmrättsmenyn håller inte heller riktigt acceptabel nivå, som lammracksen med ett slags segsmuligt pistagekross och väldigt mjukt bakade rotsaker i en trist sås. Eller oxfiléspettet som görs nästan helt genomgrillat utan att gästen tillfrågas om stekgrad. Vad gäller à la carte-satsningen är det alltså tydligt att Etage inte hittat rätt ännu.

Men det finns en fyllig pubmeny, med rätter som absolut inte skäms för sig och dessutom är betydligt bättre anpassade till ställets karaktär. Här finns ett koppel bra burgare att välja mellan. Älgburgaren (190 kr) är måhända överdrivet finmalen, men tillbehören är bra med senapsstinn dressing och ett fint bröd. Fish- and chipsburgaren (168 kr) är också schyst, en krispigt friterad firre tillsammans med pigg vitlöksdressing, sen kanske det är överlastat och lite udda att även bjuda räkor i fetaostkräm till. Publikfavoriten är säkert chilimex-burgaren (175 kr), som det är rejält sting i. Ett par öl till den och sen är vem som helst redo att ställa sig på scenen en trappa upp.

Efterrätterna får emellertid inte patrullen att brista ut i skönsång, även om chokladkladdkakan (92 kr) är föredömligt kladdig. Glassen till är en sorglig historia med isklumpar i. Samma sak med ”tre kulor glass” (79 kr), ömsom nästan pulveraktig av iskristaller, ömsom segt skinnig. Det är inte okej. Att Etage vill erbjuda en fullskalig restaurang är lovvärt, men egentligen helt onödigt ambitiöst. Pubmenyn har sina kvaliteer, och erbjuder i ärlighetens namn allt som såväl inbiten Etagepublik som strögäster behöver.

Etage

Adress: Dragarbrunnsgatan 39

Telefon: 018-13 35 55

Hemsida: www.etagebar.se

Kök: Pubkäk med många burgaralternativ och à la carte med krogstandards av äldre snitt.

Passar för: Den som är ute efter burgare eller liknande så att de står sig en helkväll.

Prisnivå: 440 kr exempelpris för trerätters utan dryck (medelpris räknat på för-, varm- och efterrätter i à la carte-menyn). Pubrätter för i snitt 170 kr.

Prisvärt: Absolut inte à la carten. Men pubrätterna håller okej nivå.

Övrigt: Miljön andas brittisk pub, men behöver lite mer mysfaktor för att pubstämningen ska infinna sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!