Koppar är en riktig doldis i Restauranguppsala. Läget på St Persgatan-stråket är egentligen inte alls dumt, och centralt så det räcker, men stället gör ändå inte så mycket väsen av sig. Sensommarens fina väder har förhoppningsvis lockat lite fler kunder till den enkla men trevliga uteserveringen. Och det är just enkelheten som är det positiva. Kanske inte vad gäller den rena men lite kalla innemiljön med kakel, gråa och svarta färger och industrilampor (i koppar, förstås). Däremot i menyn: rätterna drar åt klassikerhållet och utan krusiduller, prissättningen är också sympatiskt okomplicerad – till exempel kostar alla viner 75 kronor, ingen ångest över valet på grund av kostnad med andra ord.
På förrättslistan återfinns idel trygga val. Skagen (109 kr) är en rejäl klutt skagenröra på fina färska räkor, serverad på kavring med en sked löjrom till. Menyn säger pepparrot, men den märks inte av, men det hindrar inte rätten från att vara schyst i all enkelhet. Charkbrickan (109 kr) serveras som en charmig planka. Trevligt, men med lite torftigt utbud: några bitar rökt skinka, pepparsalami och ölkorv plus cornichons och cocktailkapris. Smörstekt sparris (89 kr) med bakade tomater och prästost är en välkomponerad rätt. De bakade tomaterna bryter av fint mot den lagrade osten, och lyfter tillsammans med en smarrig tryffelmajonnäs de gröna smörstekta sparrisarna på ett fint sätt.
Huvudrätterna följer samma stil. Biff Rydberg (209 kr), som är stående inslag på Kopparmenyn, är alltid svår att motstå, och glädjande nog ser de till att steka köttet varsamt. Den ölkokta löken till är emellertid överdrivet söt. Och ingen krog utan burgare, Koppars burgare (199 kr) är helt okej. Här återkommer prästosten som ett trevligt inslag, pommesen är bra och själva köttet är skönt grovt men väl osalt. Citronbakad lax (219 kr) överraskar både negativt och positvt. Den smöriga såsen är härlig, men fisken bär inga spår av citron och är lite torrstekt.
Koppars meny är kompakt och endast två efterrätter (plus tryffel) finns att tillgå för den dessertsugne. Key lime pie (89 kr) är det inga konstigheter med, skapligt syrlig och med söt digestivebotten som matchning. Men det som patrullen blir eld och lågor över är ...marängsviss (89 kr). Den barnsliga förtjusningen mildras något då glassen är av sämre kvalitet, den enorma mängden grädde är övervispad och såserna lite väl söta. Här hade patrullen önskat mer ”vuxensmaker”– äkta vaniljglass, en skvätt sprit och lite mer tryck och sälta i såserna.
Med det sagt känns Koppar överlag som ett behagligt ställe. Det behöver inte vara tråkigt att köra på säkra kort. Ambitionerna känns lagom och det är faktiskt lite befriande. Ibland är som bekant det enkla det svåra.