Ambitiös krog med hemkänsla

Kitchen & Table på Clarion hotell Gillet är ett både gott och sympatiskt koncept, tycker Krogpatrullen.

Inredningen ger vardagsrumskänsla.

Inredningen ger vardagsrumskänsla.

Foto: Michaela Hasanovic

Krogpatrullen 2015-05-082015-05-08 07:00

När Kitchen & Table öppnade i bottenvåningen av Clarion hotell Gillet 2013 gjorde krogpatrullen tummarna upp åt Marcus Samuelssons New York-bohemiska krogkoncept. Den mysiga och varmt inredda matsalen, den trevliga menyn, den sympatiska kombinationen av avslappnat och ambitiöst.

Två år senare fortsätter Kitchen and Table att vara ett populärt vardagsrum för såväl Uppsalabor som hotellgäster. Matsalsinredningen har stramats upp en aning, men känslan är alltjämt varm, med gult, mässing och mörkrött, och med bokhyllor som avdelare. Menyn är sig lik, man famlar efter den engelska ordlistan när man läser rätternas namn, varav en del finns kvar från start medan andra bytts ut efter hand. Och patrullen gillar upplevelsen även nu.

Servicen under våra olika besök är av bra klass, det märks att de har rutinerna inne att hantera både små och stora sällskap. Här frågas det om man är nöjd, vill ha mer vin eller dessert och när det blir dags för notan kommer den in på nolltid.

Förrätterna är utmärkta. Jerusalem artichoke (friterade jordärtskocksstavar) går under rubriken ”snacks” och är en lyckad förfining av pommes och dipp, med friterade jordärtskocksstavar i en liten tidningskorg, och precis lagom syrlig blomkålsmajonnäs till. Jack O’Lantern soup, pumpasoppa med konfiterat kalkonlår, är lika härlig den – det läckra kalkonlåret är en riktig höjdare.

Rätterna är vackert presenterade. Ibland kan fördelningen av till exempel flera skålar på en träplanka göra det lite svårt att skära och ta för sig, men det är också bra att ingredienserna hålls isär.

Bland huvudrätterna finns Butcher’s Cut Steak Frites, en grillad så kallad slaktarstek. Köttet är mört och anrättat efter önskemål, men simmar tyvärr i en form med sky. Pommes fritesen är klanderfria, liksom bearnaisen. Också rödingen är perfekt tillagad och sällskapar dessutom med fräsch sjökorall. Fisken överskuggas en aning av de tunga tillbehören morotscreme och tryffelsky (som båda är goda). Man skulle önskat sig något mer på tallriken som lättar upp på samma sätt som korallen.

Vietnamese shaking beef är en fräsch rätt med fin biff i god marinad med fantastiska sötpotatis-pommes till. Sköna smaker, men gränsfall till översaltat. Bland efterrätterna är Pineapple and friends en rolig och originell smakupplevelse med inkokt ananas och sorbet på pumpa. Friterad mjölkostkräm och nougatine bjuder lite knastrig kontrast.

Kitchen and Table är ett krogkoncept som finns på många ställen, i både Sverige och Norge. Trots det känns Uppsalarestaurangen personlig och omhuldande. Fläkten av New York mitt i Uppsalavardagen värmer och trivseln är riktig hög.

KITCHEN & TABLE

Adress: Dragarbrunnsgatan 23

Telefon: 018-68 18 90

Hemsida: www.kitchenandtable.se

Passar för: Kompisgänget som vill ha en fin utekväll utan att behöva ta på sig slips och finklänning.

Kök: New York-influerad amerikansksvensk crossover.

Prisnivå: Trerätters utan dryck 400 kr (medelpris).

Prisvärt: Ja. För mat i den här klassen är det inte för dyrt.

Övrigt: Kitchen and Table har också en schyst bar längst in i lokalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!