Nej, det här räcker inte

60 kvadrat har länge varit ett av stans mysigaste krypin. Men vart tog matambitionerna vägen?

60 kvadrat har länge varit ett av stans mysigaste krypin. Men vart tog matambitionerna vägen?

Foto: Fanni Olin Dahl

Krogpatrullen 2015-03-272015-03-27 08:36

Att driva krog är en svårt konst. Eller så kan det vara ganska lätt. Det beror lite på hur man ser på uppdraget. 60 kvadrat är helt klart en av stans trivsammaste krypin. Den avskalade, industrichica miljön är intim med de cirka 20 sittplatserna tätt intill varandra. Ett tag levde stället högt på innovativa drinkar, något som inte längre gäller efter att nya personer tagit över driften. Men maten då? Menyn är i stora drag densamma som tidigare, med bland annat al taglio, små pizzaliknande surdegsbröd med olika pålägg, och klassiker som chèvre chaud, varm getost.

Under vinjetten ”Börja med” finns bland annat en chark- och osttallrik, en cream cheese-dip med chips och varm kronärtskocksdip med rostade brödsnittar. Det första besökaren slås av är priserna, som börjar på 99 och slutar på 299 kronor för charktallriken. Det är höga priser för förrätter. Och man får inte heller fullt så mycket som man tror. På charktallrikens träbräda ligger ett gäng alltför tjockskurna salamiskivor av standardtyp samt en ädelost, en smaklös brie och en hög grovskurna kantbitar (!) parmesan. Lägg till lite oliver, fikonmarmelad från burk och crostini som absolut inte är gjorda på stället och det här är en av de minst prisvärda ost- och charkbrickor patrullen skådat.

Vad gäller deras al taglio så känns de lite bättre. Patrullen har provat en vegetarisk variant med bakad lök, aubergine, ricotta och parmesan. Brödet kommer in på en fin träplatta, täckt med sallad och två olika sorters dressing. Det ser trevligt ut, men för priset (169 kr) hade man förväntat sig mer smak och lyxigare ingredienser. Likaså är kronärtskocksdippen inte så dum, smakrik och med stora bitar inlagd kronärtskocka som gratinerats med parmesan. Men den serveras med samma färdigcrostini, och priset är rejält: 199 kr. Allra mest anmärkningsvärt är nog emellertid att ta 99 kronor för dip med potatischips, chips som därtill fiskas fram bakom serveringsdisken ur en påse med en välkänd logotyp på.

Bland varmrätterna är prisfesten inte lika galen, även om en chèvre chaud för 199 och en lammburgare för 219 kronor är lite magstarkt. Burgaren är rund som en boll och oerhört torr de gånger patrullen beställt den. Brödet är också duktigt hårt. En rejäl dusch balsamicokräm över det hela hjälper inte. Chèvre chaud då? In kommer en klassisk kafémacka med en tjock skiva varm getost som fått samma syrliga balsamicoreduktion över sig plus sallad, små morotsbitar och aioli. Men ska man servera klassiska förrätten chèvre chaud som huvudrätt krävs förfining. Det här räcker inte.

De söta avslutningarna chokladmousse på mörk choklad med havssalt och hallon (70 kr) och brownie chokladkaka, grädde och hallon (70 kr) är okej. Browniebiten ser inbjudande ut och är täckt av ett rejält lager kolasås och nötter. Tyvärr är chokladsmaken lite väl tam. Chokladmoussen, som snarare är en fast chokladkräm, har en djup och välbalanserad chokladsmak som lyfts ytterligare av saltet. De upptinade hallonens syra skär sig dock riktigt rejält mot den mörka chokladen och saltet.

Allt som allt känns det som att den nuvarande driften av 60 kvadrat har landat i ett cyniskt sätt att bedriva krog. Priserna är helt uppåt väggarna för det som serveras på tallriken. Och när drinkblandarkonsten verkar ha flytt sin kos återstår inte mycket mer än en schyst miljö. Och frågan är hur länge det räcker.

Snabbguide 60 kvadrat

Bredgränd 4 018-10 21 60 www.60kvadrat.se

Kök: Italien-

inspirerat.

Passar för: Folk som vill ha ett mysigt häng och inte är så värst hungriga.

Prisnivå: Trerätters utan dryck exempelpris, 460 kr.

Prisvärt: Nej. Att ligga på ungefär samma nivå som Hambergs är hutlöst för vad man får.

Övrigt: 60 kvadrat är framför allt ett barhäng, men inte längre av samma

kaliber som gav en guldkajenominering för bland

annat nydanande och lekfulla drinkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!