Kroguppsala har nästintill hungrat ihjäl sig efter roliga nykomlingar det gångna året. Men det är inte för att patrullen är svältfödd på nyheter som vi gillar Annabel’s. Nej, det är för den spännande maten och den rustika, lyckade miljön, inget snack om det. I den här lokalen – som ligger vägg i vägg med Biztron och delar mycket av dess mysiga stil med tegelväggar och vackra stora fönster – huserade tidigare Texas Long Horn i tiotalet år. Då kändes den lite mörk och trång, men nu är känslan betydligt luftigare och fräschare, trots att man disponerar utrymmena på ungefär samma sätt. Månne kan intrycket vara att det är lite kalt, men den enkla, fina glödlampsarmaturen värmer nog många inredarhjärtan.
Menyn känns nordisk i stilen och säsongsbetonad, således mycket kål och äpple just nu. På förrättssidan finns ett riktigt trumfkort: charktallriken (125 kr), som har rubriken kallskuret i menyn. Två sorters korv myser på en träbricka tillsammans med en fin lufttorkad karré och en helt underbar vildsvinsstek. Det är generöst med tillbehör, men egentligen är köttet och de knapriga inlagda grönsakerna allt man behöver för att bli glad. ”Betor och getost” (100 kr) låter lite simpelt, men är också en fullträff. Det ser först lite rörigt ut, en djup tallrik med Inkokta röd- och gulbetor i botten och med såväl örtkräm och getost som honung och rikligt med rostade nötsmulor som ett täcke ovanpå. Men det är härliga tuggor där de klassiska smakkompisarna blir extra goda vänner av de rostade nötterna och krämen.
Varmrätterna övertygar de också, även om den kumminsotade kycklingen (205 kr) känns lite vardaglig, som kyckling gärna gör. Men serveringen på en gammal Arabiatallrik är fin och det är saftigt och vällagat. Men den ack så viktiga hamburgaren (185 kr) är en höjdare. Den har fått titeln ”Den klassiska burgaren”, även om faktiskt inte är helt igenom klassisk utan har en personlig touch som funkar mer än väl. Den saftiga högrevsburgaren vilar på en bädd av grönkål och mild äppeldressing och toppas med rejält med smält ost och en halvcentimetertjock baconskiva. Sköna smaker, dock kunde ambitionen gärna fått vara högre när det gäller val av bröd som är av tradig friscomodell.
Bäst är nog bakat ägg med jordärtskocka, grönkål, gulbeta och gröna ärter (165 kr). Det bakade ägget är perfekt rinnigt och grönkålen och jordärtskockan bidrar med schyst jordighet och smakdjup. Rakt på och rena, höga smaker.
Charmoffensiven fortsätter på dessertsidan med den gulliga pannkakstårtan (85 kr), en stapel av minipannkakor varvade med grädde och rårörda blåbär. Det är heller inga konstigheter i ”sockerkaka stekt i brynt smör” (95 kr), som serveras med vaniljglass och sockerkakssmet. Men även fast det förmodligen ska vara just en sockersöt dessert blir det väl sockrigt, någon smakkontrast hade varit välkommen.
Annabel’s är en fin nykomling, de första månadernas öppethållande lovar gott. Ambitionerna känns höga och säsongsinriktningen borgar för roliga smakmöten framöver.