En ny höjdare i stan

Krogpatrullen gillar både utsikten och maten på Hotel von Kraemers restaurang.

Foto: Staffan Claesson

Krogpatrullen 1409262014-09-26 07:01

Tårtpapperfasad, takterass, cancerklinik i bottenvåningen och restaurang på fjärde våningen med utsikt över delar av sjukhusområdet och Kåbo – den nya byggnaden som hyser Hotell von Kraemer är särpräglad. Tur då att själva restaurangmatsalens inredningsstil känns igen från andra ställen med ljusa färger och inslag av koppar som livar upp en lite småstram miljö. Utsikten är remarkabel, men ännu har inte så många matgäster hittat hit.

Köket har höga ambitioner, det märks redan vid en snabbskumning av menyn. Patrullen nickar gillande till att man även spränger in enklare förrätter och en varierande huvudrätt som kallas ”hundringen”.

Kraemers räksoppa med konjaksgrädde (105 kr) är en ljuvlig förrätt. En perfekt avvägd liten portion mustig soppa med konjaksintensiv grädde och några gröna strängar dillolja. Kycklinglevermousse från Hagby gård (105 kr) serveras med bland annat sallad på rostade hasselnötter, fläskrilette (ett slags trådig paté) och blomkål. Moussen är len med en kraftig leversmak som balanseras upp bra av den salta riletten. Den dyraste förrätten heter ”Kockmacka” och går loss på 165 kronor. Men det är den värd: en skiva surdegsbröd med färskostkräm med dijonsmak överröses med ljumma entrecôteskivor, inlagda rödlöksskivor och härligt frikostigt riven pepparrot. Det mättar så det förslår, och är ack så gott – köttet är perfekt och syran från löken och bettet från pepparroten omfamnas mjukt av färskostkrämen.

Bland huvudrätterna imponeras patrullen av det vegetariska alternativet, ofta frånvarande på krogar av det här slaget. Den ugnsrostade blomkålen med matveterisotto (185 kr) är väldigt välbakad, nästan bränd, men smakar fantastiskt. Risotton är smaksatt med en ost som gör den trådig, men sammantaget är det gott – inte så snofsigt som annat på menyn, men med bra smaker. Lite mer finkrogsfähig är svensk vildand (325 kr), som kommer skivad i sällskap med bland annat två rejäla klickar karljohansvampkräm, morötter och broccoli. Krämen smakar verkligen svamp och köttet vilt. Den ångade broccolin känns väldigt enkel i sällskapet och rent visuellt är rätten ganska bruntrist. Tur då att grundsmakerna är fina. Den ångade torsken (235 kr) är en lika enkel som väldigt god historia. Serverad med brynt smör, pepparrot, tunt hyvlad fänkål, pesto på gröna ärter och örtslungad potatis.

Efterrätterna är få men fina. Kraemer hänger på brynt smörglass-trenden och bjuder glassen med hallonmousse, stekt sockerkaka och rostad mandel. Den runda, nötiga glassmaken, den syrliga moussen och mumsiga sockerkakan blir till en prima dessert. Von Kraemers banana split (105 kr) är förstås ingen vanlig banana split, utan en uppgraderad sort med karamelliserad banan och chokladkräm. Rätten ser lite tråkig ut, men utropstecknet heter bananyoghurtglass. Svenska gårdsostar (125 kr) är en lite spartansk men smakstark uppställning med tre små ostbitar, en pyttig skål med god hallon- och chokladmarmelad och några ursalta grissini till.

Von Kraemer är en rolig nykomling. En del småmissar och en något sävlig servicenivå kan noteras, men det tar förstås tid att trimma in en helt ny verksamhet. Med sitt lite udda läge kommer man kanske få jobba hårt för att fånga gäster utöver dem som kommer från hotellet. Patrullen tycker emellertid att stadens matintresserade allt bör masa sig utanför sin komfortzon och upptäcka en ny höjdare i stans restaurangutbud.

von Kraemers matsal

Von Kraemers allé 26
018-495 99 00
www.hotelvonkramer.se

Kök: Rustikt, nordiskt – traditionellt möter modernt.

Passar för: Alla som gillar restaurangupplevelser med nordisk prägel på mat och miljö. Och schyst utsikt.

Prisläge: Trerätters utan dryck 410 kr, exempelpris.

Prisvärt: Ja, plus för att det finns rätter för alla plånboksstorlekar. Efterrätterna emellertid något tilltagna i pris.

Övrigt: I bottenvåningen öppnar Skandionkliniken 2015 där cancerpatienter ska behandlas med protonterapi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!