Sedan 1927 har restaurang Skarholmen tronat intill Ekoln. 2009 köpte krögarna Linus Jonsson och Magnus Björkegren fastigheten genom fastighetsbolaget Pronyb. Under årens lopp har verksamheten i huset sedan drivits av olika driftsbolag. Men nu är det alltså dags att sälja både fastighet och verksamhet.
– Vi känner oss färdiga. Och vi känner oss jättenöjda med de nya ägarna. Deras planer stämmer bra överens med vad vi vill se här ute, säger Linus Jonsson.
Han berättar att man har skapat en grupp tillsammans med företrädare för båtklubbarna i området som träffas regelbundet och håller kontakt med kommunen om planer för området.
– Vi har sett över uddens framtid tillsammans med kommunen. På sikt kan det förhoppningsvis bli tal om saker som båtmack, uthyrningscenter och nya bryggsystem. Vi kommer till en början att finnas kvar en del och stötta de nya ägarna i den processen, säger Linus Jonsson.
I början av september tas Skarholmen över av två Uppsalaprofiler. Linda Elfving Bovin, som tidigare har verkat som mat- och dryckansvarig samt tillförordnad vd på Uppsala konsert och kongress, och maken Glenn Elfving Bovin, som bland annat omskrivits för sina planer på en storskalig skidanläggning inomhus i Uppsala.
Hur känns det?
– Det känns otroligt inspirerande att få ta sig an den här anläggningen som ju har påbörjat en utveckling men där det finns fortsatt utvecklingspotential för hela området, säger Linda Elfving Bovin.
Tillsammans med en investerare har de fört en dialog om att köpa Skarholmen sedan i våras.
– På sikt kommer verksamheten att ingå i en större helhet, i en resortkedja som vi kommer att förvärva under hösten. En kedja som idag innefattar tio hotell, alla med en unik prägel. Sådana som ligger utanför stan, säger Linda Elfving Bovin.
Det har stundtals varit svårt att få verksamheten att fungera. Senast 2013 gick krogverksamheten i konkurs.
Vad ska ni göra annorlunda än tidigare?
– Affärsområdena har varit för få. Det har varit för stort fokus på julbord och sommar. Det måste utvecklas med dagkonferenser och festvåningsverksamhet. Det har saknats ett strukturerat arbete med bokning och sälj och det gör ju att det finns en otrolig utvecklingspotential. Och att man kan addera till andra inslag än restaurangverksamheten och göra det till ett utflyktsmål, säger Linda Elfving Bovin.
1 september sker ägarbytet formellt. Restaurangen kommer att hålla öppet tisdag till söndag för lunch och brunch, fredag till söndag för middagar.