Kändiskockar lagar mat i Uppsala

Gäst-dj:s är ett vanligt fenomen i Uppsalas nattliv. Gästkockar är inte fullt lika vanligt. Men i vår kommer två stora namn till stan.

Foto:

Krognyheter2015-02-03 08:00

Markus Aujalay tillhör Sveriges toppskikt av kockar. På meritlistan finns titlar som "Årets gröna kock", "Årets viltkock" och "Årets kock". Känd från tv-rutan är han också, där han medverkar i juryn i Sveriges mästerkockar på TV4 tillsammans med Leif Mannerström och Mischa Billing. Under årens lopp har han hunnit med attjobba på stjärnkrogar som Operakällaren och numera nedlagda Fredsgatan 12 Till vardags driver han numera krogarna Winterviken och Fjällpuben som ligger i Åre.

När han kliver in i köket på restaurang Hyllan i Saluhallen i Uppsala den 6 och 7 mars är det inte första gången, utan femte besöket.

Just Hyllan är nog den krog som har varit flitigast i Uppsala på att anlita gästkockar på senare år. Utöver Markus Aujalay har man tidigare gästats av till exempel Christian Hellberg och fiskgurun Leif Mannerström. Även Villa Anna har tidigare plockat in namn som Jonas Lundgren och Tom Sjöstedt på besök och Borgen har fått påhälsning av gamla Uppsalabekantingen Andreas Hedlund.

En dryg månad efter Aujalays besök, den 17-18 april är det dags för en annan kändiskock, Tommy Myllymäki, att äntra Hyllans köksregioner. En herre som är minst sagt högaktuell, som bronsmedaljör i årets upplaga av kockarnas eget världsmästerskap Bocuse d Ór som genomfördes för någon vecka sedan. Sedan tidigare har han också en silvermedalj i samma tävling, och har plockat hem Årets kock och en seger i tv-programmet Kockarnas kamp.

Sedan några år tillbaka jobbar han som kreativ ledare för krogarna Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm. Förra året släppte han kokboken Grönsaker tillbehör & garnityr, som fick goda omdömen i UNT:s spalter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!