I augusti genomförde Harbo IF en insamling i samband med fotbollsmatch.
Syftet var att samla in pengar till ambulanser som skulle skänkas till den ideella organisationen Blåljus i samverkan, som stöttar ambulanssjukvård i Sverige och utomlands på olika sätt. I samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina har organisationen hjälpt den ukrainska sjukvården och räddningstjänsten.
Klubben fick i samband med matchen in 60 000 kronor – vilket var 20 000 kronor för lite för att räcka till två ambulanser.
– De resterande 20 000 kronorna sköt Blåljus i samverkan till så att vi kunde köpa in två ambulanser från en privatperson som samlar på dem, berättar Mattias Carlström, ordförande i Harbo IF.
Ambulanserna från Harbo IF ingick i en kolonn med ytterligare två ambulanser, två brandbilar och en blodbuss. Samtliga fordon kördes ner till Ukraina av volontärer från Blåljus i samverkan.
De två andra ambulanserna i kolonnen hade skänkts av Region Uppsala.
– En fin gest av Region Uppsala som deltog för första gången i en sändning från oss till Ukraina, säger Pär Johansson.
– Det blev en ganska lång resa genom Sverige och Polen innan vi var framme vid gränsen där vi fick vänta sex timmar innan vi fick komma in i Ukraina, säger Per Johansson, ordförande i Blåljus i samverkan, som fanns med på resan.
Väl inne i Ukraina väntade ytterligare flera timmars körning i ett krigshärjat land innan de var framme vid slutmålen.
Den ena av ambulanserna finns nu vid ett frontavsnitt utanför Charkiv i de nordöstra delarna av landet. Den andra finns vid ett veteransjukhus i Rivne i de centrala delarna av landet.
Att en idrottsklubb samlar in pengar till ambulanser i Ukraina är väl lite udda?
– Det här är vårt sett att bidra och Ukraina behöver hjälp i kriget mot Ryssland. Vår förhoppning är att ambulanserna ska bidra till att rädda liv, säger Mattias Carlström som fortsätter:
– Det här är ett sätt att visa att landsbygden lever och att det finns kraft i en liten klubb i en bygd där det finns en viss utflyttning.
Klubben har även sedan tidigare erfarenhet av insamlingar. Förra året samlade man in pengar till forskningen om nervsjukdomen Kortikobasal degeneration (CBD). Då fick man in 77 000 kronor.
– Vi kommer sannolikt att satsa på en ny insamling nästa år också, säger Mattias Carlström.