– Det är bra att det blir tydligare för konsumenterna, som då lättare kan göra aktiva val, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket i Uppsala.
Sedan tidigare har det funnits krav på att ursprungsmärka nötkött, men från och med i dag måste även kött från gris, get, får och fågel märkas. De nya kraven är dock inte lika hårda som för nötkött, där även djurets födelseland måste stå med. Kraven gäller inte korv, köttbullar och andra bearbetade produkter.
– Det är de här reglerna man har lyckats komma fram till på EU-nivå, men det finns förslag om att utöka märkningen, säger Anna Wedholm Pallas.
En orsak till att ursprungsmärkningen är betydelsefull är att olika länder har olika djurskyddsregler. Både Sverige och EU har till exempel förbjudit att ge djur tillväxthormon för att öka köttproduktionen, medan det är tillåtet i USA och många andra länder. I Sverige är det också förbjudet att ge djur antibiotika i annat än medicinskt syfte.
– Ursprungsmärkning blir en klar fördel för konsumenterna på det sättet. Man kan också få en bild av hur långt köttet har transporterats, säger Anna Wedholm Pallas.
Reglerna om ursprungsmärkning är en del av en större överenskommelse inom EU om bättre information till konsumenterna. I december 2014 infördes till exempel nya krav på att ingredienser som kan ge allergiska reaktioner ska märkas ut tydligare.