Ted släpper bok om konstnärskap

I veckan släpper Ted Stanley en bok om sitt konstnärskap. Sedan 1970-talet har han målat, men intresset för att skapa bilder startade tidigare än så.

Gimokonstnären Ted Stanleysläpper i veckan en bok om sitt konstnärskap.

Gimokonstnären Ted Stanleysläpper i veckan en bok om sitt konstnärskap.

Foto: Tobias

Konst2018-07-26 07:30

På Skäret i Gimo bor i dag konstnären Ted Stanley. I sovrummet har han sin ateljé dit han går tidigt varje morgon för att måla. Konstnär blev han 1974 när han flyttat till Uppsala från hemlandet Kanada.

– Jag hade inget att göra så jag ville börja prova att måla. Min tredje målning hamnade hos Mollbrinks konst på Kungsgatan i Stockholm, berättar Ted Stanley.

Sedan dess har det hänt mycket. I Uppsala stannade Ted Stanley i 25 år och under de åren gjorde han bland annat 16 000 litografier och hundratals Uppsalamotiv.

– Jag har till exempel gjort skulpturer åt Anders Diös som var byggmästare i Uppsala.

I veckan kommer hans egenskrivna bok, Ted Stanley – Tales of a Painter, ut. Boksläppet kombineras med en vernissage i Broby gård i Enköping.

– Det är som ett vernissage i bokform och en berättelse om hur allt började, förklarar han.

Ted Stanley var redan i unga år intresserad av att skapa bilder. Då var motiven hämtade från hans dåvarande hem i bland annat ursprungsbefolkningarnas reservat i norra Kanada.

– Jag tecknade djuren i Kanada och jag hade en varg när jag var liten. Han fastnade i en björnsax men det kom en gren mellan fällan och benet så han klarade sig, säger Ted Stanley och fortsätter:

– Och jag tyckte om att rita superman (stålmannen). Man kom sällan över serietidningar eftersom att vi aldrig hade pengar och det fanns inga affärer.

Att växa upp i reservatet beskriver Ted Stanley som tufft. Pappan var jägare och i bland fick Ted följa med på jakt. Han berättar att de fick sitta i flera timmar i djup snö när de väntade på bytet.

– Så glamoröst var det inte i reservaten. Vi grabbar fick mocka efter björnarna och de satt inte i burar. De hade bara ett band runt halsen som de satt fast i. Turismen var den stora inkomstkällan i reservatet. Vi brukade få leda ponnyhästar som turisterna satt på.

I dag finns element kvar från den tiden i Ted Stanleys målningar. Ofta syns en varg, i andra en pojke som symboliserar honom själv när han var liten.

– Jag målar ofta fantasilandskap, pojken, äpplen och troll.

Just äpplet har blivit Ted Stanleys signum och något som gör att man känner igen hans målningar.

– Jag började måla äpplen för 25-30 år sedan och det har blivit jättepopulärt. När folk beställer en tavla på sitt hus eller bil vill de gärna ha med mitt äpple någonstans. Det tycker jag är skitkul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!