Det finns lagstadgade accepterade väntetider inom exempelvis förskolan, men nu planerar Uppsala kommun att införa tidsgränser för handläggningen inom fler verksamheter. Ett nytt system med servicegarantier införs nästa år. Medborgarna ska veta hur snabbt de kan förvänta sig att få handläggning och olika typer av beslut från kommunen. Det kan till exempel handla om barnomsorg, bygglov och äldreomsorg.
– Vi ser det här som en injektion i kommunens förbättringsarbete. Det här sätter fokus på tid. Mycket förändringsarbete handlar om att få flöden att fungera smidigare, säger Johan Lindqvist, kvalitetscontroller på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Det handlar alltså om att effektivisera och förbättra verksamheterna, få in ett tydligare medborgarperspektiv och bli uppmärksam på vad som fungerar och inte. Det bygger i sin tur på att kommuninvånarna vet vad de kan förvänta sig och att de rapporterar om det inte uppfylls. Här krävs en omfattande informationsinsats och ett gemensamt system för att hantera klagomål, vilket också är planerat.
Servicegarantier innebär inte att medborgarna per automatik får någon ekonomisk kompensation om kommunen inte uppfyller dem.
– Det finns en risk för att ett starkt fokus på kompensation gör att kommunen sätter för säkra nivåer på garantierna. Att inte hålla en garanti bör inte ses som ett misslyckande, utan som en viktig signal om att något behöver bli bättre, säger Johan Lindqvist.
Enligt honom kommer systemet med servicegarantier inte att kosta något extra i administration.
– Nej, det här är saker som de olika verksamheterna redan behöver ha koll på. Tvärtom kommer det att bidra till en effektivare hantering. Att fånga upp signaler från medborgarna går in i det ordinarie klagomålsarbetet.
Det var i juni som kommunfullmäktige beslutade att servicegarantier ska införas.
– Det här har funnits i tankarna länge, säger Fredrik Ahlstedt (M), ordförande i kommunstyrelsen.
Inom vilka områden servicegarantier ska finnas och hur de ska utformas är upp till nämnderna att själva bestämma. Senast i december ska alla uppdragsnämnder presentera minst ett förslag inom sitt verksamhetsområde. Dessa ska sedan lämnas över till de nya nämnder som kommer att bildas i en omorganisation efter årsskiftet.