Både konkreta löften och mer vaga målsättningar finns med i handlingsplanen 2018-2022 som de tre partierna kommit överens om inför mandatperioden (se fakta). Det heter att Östhammars kommuns verksamheter ska bli helt fria från fossil energi senast år 2030, och att en plan för att utveckla solelproduktion på kommunens hustak ska tas fram. Majoriteten vill även ingå ett lokalt klimatprotokoll med stora och små företag och utreda differentierade bygglovstaxor för att underlätta för bostäder på landsbygden.
Under rubriken "social hållbarhet" nämns att heltid är norm. För att det ska bli verklighet i socialförvaltningens kvinnodominerade verksamhet där många jobbar deltid krävs stora ekonomiska tillskott. Även för att klara individ- och familjeomsorgens verksamhet krävs mer pengar.
– Vi vet att socialnämnden är underfinansierad. Inför 2019 kan det bli en ramhöjning med 15 till 20 miljoner kronor, men vi kan inte trolla fram mer pengar, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
Vice ordförande Margareta Widén Berggren (S) talar om att använda andra arbetssätt inom vård och omsorg.
– Vi måste hitta nya lösningar, och ta vara på våra lokaler på ett annat sätt.
Ändamålsenliga skollokaler ska byggas i Österbybruk och Östhammar och partiernas ambition är att "utifrån de ekonomiska förutsättningarna" bygga nya sporthallar i Östhammar och Alunda. Dessutom stundar stora VA-investeringar för att inte försvåra nybyggnation.
Finansieringen av välfärden kommer att bli tuff att bära och partierna är beredda tillfälligt att minska överskottsmålet på två procent för att få en budget i balans. Majoriteten kan även tänka sig att öka skuldsättningen för att klara investeringarna i välfärd och miljö. Den uttalade ambitionen är att undvika skattehöjningar, men inget är hugget i sten.
– Det skulle vara inför något riktigt stort som handlar om en strukturförändring. Men det är verkligen inte önskvärt, säger Jacob Spangenberg.
– Man kan inte höja skatten för att klara driften, säger Margareta Widén Berggren och tillägger att majoriteten kommer att behöva vara mer aktivt ifrågasättande inför investeringsbeslut.
– Vad har vi för behov? Vi kommer att behöva vara mer strikta och prioritera.
Ett konkret förslag som majoriteten tänker lägga fram handlar om att alla partier, även de minsta, ska få insynsplats i kommunstyrelsen.
– Vi vill släppa in dem och även ge dem yttranderätt i förhandlingarna, säger Jacob Spangenberg.