I Uppsala kommun pågår ett febrilt arbete med att förbereda sig för att ta emot flyktingar. Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan i Uppsala, har efter de senaste dagarnas inventering av skolorna i Uppsala kommit fram till att det i nuläget finns ungefär 300 platser för nyanlända barn i den kommunala grundskolan.
– Nu när vi hört att Migrationsverket pratar om 200 000 flyktingar som kommer till Sverige, så får vi börja så här och sedan se om vi kan få fram fler platser. Vi har hittills tittat på hur vi hittar plats i våra befintliga skolor. Nästa steg är om vi behöver ordna nya lokaler för barnen som kommer.
Skulle det bli fråga om att ordna med nya lokaler är detta med största sannolikhet till hösten, vilket ger kommunen mer tid att jobba med lokalfrågan.
De barn som kommer har med stöd av Massflyktsdirektivet och barn som söker asyl i Sverige har rätt att gå i skolan. Däremot har inte barn på flykt eller i en asylprocess skolplikt.
Det är ju redan brist på lokaler och trånga klasser i Uppsala, finns det risk att det blir värre?
– I den kommunala skolan är vi nästan 60 enheter och om alla tar emot fem barn var så sväljer vi många. Vi hoppas kunna planera så att det inte blir ett scenario där det blir trångt. Kommer många finns det däremot risk att vissa eleverna får en lite längre resväg till skolan, så att de får gå i skolor där de får plats oavsett var de bor, säger Erik Ojala.
Förra veckan sökte fyra skolbarn från Ukraina skolgång i Uppsala. De barn som är i mellan- och högstadieålder kommer att placeras i förberedelseklass där de förbereds för att gå i svensk skola medan lågstadieeleverna börjar direkt i vanlig klass med svenska elever. Barnen kan även hamna i en friskola.
Hur förbereder ni lärarna för att kunna ta emot flyktingbarn som är traumatiserade av krig och kanske bara kan ukrainska?
– Många pensionerade lärare i svenska som andraspråk har hört av sig så vi sparar deras kontaktuppgifter. Våra elevhälsoteam har stor kunskap om trauma. Vi lärde oss också mycket 2015 om hur vi ska jobba med att ta tillvara den språkkompetens vi har inom skolan, och språklärare i ryska och ukrainska som jobbat halvtid kan få gå upp på heltid. Det kan också hända att vi behöver rekrytera språklärare.