Frågan om hur en ny rektor ska väljas har lyfts fram som en stridsfråga mellan konsistoriets ordförande, Carola Lemne, och forskarna vid universitetet. Carola Lemnes båda roller som vd för Svenskt Näringsliv och ordförande för konsistoriet har lyfts fram som en försvårande faktor. Men egentligen handlar det om en konflikt som går mycket djupare än så.
Informationen om vad som pågått och pågår inom konsistoriet är knapphändig eller obefintlig. Det är på sätt och vis anmärkningsvärt i sig för ett universitet som är både läroanstalt och statlig myndighet, där fritt tankeutbyte och öppenhet är själva fundamenten i verksamheten. Men av det som sipprat ut kan man förstå att Carola Lemne har varit drivande i den process som pågår. Hon är dock inte ensam, utan en majoritet i konsistoriet har ställt sig bakom de beslut som får lärar- och forskarkollegiet inom universitetet att samfällt slå bakut.
Bakom alla konspirationsteorier och anklagelser om kuppförsök finns en förtroendekris som kan bli förödande för universitetet. Det har skapat en situation där konsistoriet hamnat på kollisionskurs med den organisation de ska leda.
Vad som lett fram till den här situationen kan man bara spekulera i. I styrelsen sitter flera näringslivsföreträdare. Det är ett sätt att närma den akademiska världen och företagsvärlden med varandra. Universitetet verkar i en omvärld som man behöver ha en nära kontakt med. Näringslivet är en del av det samhälle som dels är föremål för den forskning som bedrivs och dels ska dra nytta av både utbildning och forskningsrön som universitetet producerar.
Men näringslivet har också en helt annan organisationskultur än universitetet. Och det är möjligt att de externa representanterna i konsistoriet har tagit med sig en idé om ledarskap från sina gamla nätverk.
I ett beslut om hur rektor ska väljas ställs de två olika principerna om hur universitetet ska styras på sin spets.
När nya ledamöter ska väljas till konsistoriet blir principen i högsta grad aktuell. Den tidigare rektorn Anders Hallberg och professorn Sverker Sörlin, nu verksam vid KTH i Stockholm, utgör nomineringskommitté som ska lägga fram förslag på ledamöter. Det blir en besvärlig uppgift att hitta ledamöter som representerar samhället utanför universitetsvärlden samtidigt som de förstår den på många sätt speciella universitetsmiljön.
Det är inte bara universitetets rektor som ska ha legitimitet i organisationen. Det gäller i minst lika hög grad dess styrelse.