Så ska Enköpings busslinjenät förändras

Ett nytt busslinjenät ska arbetas fram i Enköping, det har kollektivtrafiknämnden beslutat.

Elin Jansson Erlingsson, säger att bussarna inte kommer så ofta som de borde komma. 
Ska busslinerna förändra tycker hon att de ska åka samma väg åt båda hållen.

Elin Jansson Erlingsson, säger att bussarna inte kommer så ofta som de borde komma. Ska busslinerna förändra tycker hon att de ska åka samma väg åt båda hållen.

Foto: Anders JS Nilsson

Kollektivtrafik2018-05-26 12:00

Enligt en reseundersökning från 2016 gör Enköpingsborna 49 000 resor om dagen men enbart åtta procent sker med kollektivtrafik inom tätorten. Två tredjedelar av all trafik sker med bil, något som kollektivtrafiknämnden vill ändra på.

– För ett 1,5 år sedan presenterades en undersökning av trafiken inne i Enköping. Det finns stadsdelar där bilen används onödigt mycket, där det kanske inte skulle behövas, säger Johan Örjes (C), andre vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden som lyder under Region Uppsala.

Historiskt sett har busslinjenätet varit organiserat på ett otydligt sätt och inte anpassat för en växande stad.

– Bussarna har mest varit uppbyggda för de som inte kan gå, cykla eller ta bil. Det är dålig turtäthet och den har ibland tagit konstiga vägar. Det har blivit bättre men det finns mycket att göra med tydlighet och turtäthet. Det har inte haft en hög prioritet och då väljer folk bort bussen på grund av långa väntetider, säger han.

Johan Örjes menar att det nya busslinjenätet ska bli ett alternativ till bilen.

– Man måste ha en viss turtäthet för att folk ska välja bussen. Relativt många cyklar, de ska vi inte konkurrera ut. Vi ska minska behovet och viljan att välja bilen, säger han.

Idag använder Enköpingsborna kollektivtrafiken mest till resor till arbete och skola, eller tjänsteresor, medan få fritids- och inköpsresor, eller hämtning av barn sker.

Under sommaren 2018 ska förslag till principer för utformningen av kollektivtrafiken tas fram.

Vad för principer?

– Det är den typen av frågor som exempelvis vad det är för jobb man ska göra, vad ska man tänka på vid linjesträckning för vilka turer, hur tätt bussarna ska komma. Vilken avvägning behöver man göra för att resa snabbt kontra antal hållplatser. Ska man ha passning till tåget bör man ha den principen, säger Johan Örjes.

Åker du själv med kollektivtrafik?

– Jag åker normalt buss ifrån där jag bor ned till resecentrum och där tar jag bussen till Uppsala. Det är vissa tider där kollektivtrafiken inte fungerar. Det jag personligen upplever är att turtätheten ibland är dålig, till exempel kan man få vänta i ca 30 minuter innan nästa buss kommer, säger Johan Örjes.

Planen är att presentera och besluta om ett förslag på det nya linjenätet 2019, med införandet senast 2022, ett successivt införande kan ske från och med 2020.

Inför presentationen ska Enköpingsborna få säga sitt.

– Enköpingsborna ska få föra fram sina åsikter, både före och efter presentationen av förslaget. Det är viktigt att vi lyssnar på dem, säger Johan Örjes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!