Under våren 2018 genomförde Transportföretagen en enkätundersökning om bussbranschen i syfte att kartlägga branschens rekryteringsbehov under de kommande åren. Undersökningen visar att det i hela landet behöver anställas 7 300 nya förare. Och sex av tio företag som försökt rekrytera förare uppger att de haft svårigheter med detta under de senaste åren.
Tommy Lövgren är rekryteringsansvarig på Nobina i Uppland som har 550 anställda förare i länet. Han ser ett stort rekryteringsbehov i branschen:
– Vi söker hela tiden nya chaufförer. Det handlar om att folk går i pension, att de byter jobb eller flyttar till annan ort. Närmsta året kommer vi nog att anställa omkring 80–90 nya förare, säger han.
Han tycker att det är förhållandevis svårt att hitta nya chaufförer:
– Det räcker inte längre med att du har busskörkort, du måste dessutom vara trevlig och serviceinriktad. I Uppsala har vi många nysvenskar som vill ta busskörkort, och där handlar det också om att förbättra kunskaperna i svenska.
Bilden av att det inte är helt lätt att hitta nya förare delas av Peter Andersson, personalchef på det landstingsägda bolaget Gamla Uppsala Buss:
– Det är jättesvårt att hitta bra förare, det finns inte så många som har rätt kompetens.
Företaget har omkring 520 anställda förare, och det kommande året räknar de med att anställa 35 nya busschaufförer.
– Men för att klara jobbet måste man antingen vara morgonpigg eller kunna jobba natt. Det är ju lite speciella scheman, men vi försöker se över det för att öka attraktiviteten i yrket. Och som regel erbjuder vi tillsvidareanställningar på heltid, säger Peter Andersson.
Bolaget har även en betald förarutbildning.
Fackföreningen Kommunal samlar bland annat busschaufförer. Barbro Andersson, avdelningsordförande för Kommunal i Region Mitt ser även hon utmaningar i att säkra kompetensförsörjningen i bussbranschen.
– Vi ser ett generationsskifte, så det är många erfarna chaufförer som nu försvinner. Sedan handlar det om att öka yrkets attraktivitet, det är trots allt en väldigt viktig samhällfunktion det rör sig om, säger hon.
Hon har uppfattningen att bussbolagen generellt sett kan bli bättre på att erbjuda tillsvidareanställningar på heltid:
– Som det ser ut nu är det vanligt med allmänna visstidsanställningar. En bättre kontinuitet skulle gynna alla, det handlar både om trygghet och om att skapa en sammanhållning bland de anställda.