92 kronor för 12 minuters bussresa

92 kronor för 12 minuters bussresa. Det är priset för den Lindbackenbo som tar bussen till Gränbystaden och tillbaka utan månadskort. "Inte rimligt", säger Johan Örjes, (C).

En shoppingtur till Gränbystaden sex minuter bort går på knappa hundralappen från Lindbacken, om man betalar med reskassa.  Hutlöst, tycker Linbackenbor.

En shoppingtur till Gränbystaden sex minuter bort går på knappa hundralappen från Lindbacken, om man betalar med reskassa. Hutlöst, tycker Linbackenbor.

Foto: Niklas Skeri

Kollektivtrafik2018-01-15 21:00

UNT uppmärksammade i torsdags att nya Lindbacken är för trångt byggt för att tillåta bussar att köra in till bebyggelsen. Men det är inte bara det faktum att det är långt och trafikosäkert att ta sig ut till hållplatsen vid väg 288 som väcker reaktioner. Även busspriserna upprör, bland annat i en facebookgrupp som finns för boende i Lindbacken. Det berättar gruppens administratör Petra Karlsson.

– Taxan upplevs som hutlös, kanske framför allt om man bara ska till Gränby centrum, berättar hon.

I likhet med andra kransorter som Lövstalöt, Vänge, och Storvreta har Upplands lokaltrafik, UL, placerat Lindbacken i zon 2. En resa till zon 1 med reskassa kostar då 46 kronor, alltså 92 kronor tur och retur. Restiden till Gränbystaden har UL satt till sex minuter. Kostnaden för den resan är inte rimlig, menar Johan Örjes, (C), i kollektivtrafiknämnden.

– Det är ett problem som vi också uppmärksammat. På något sätt måste korta resor över zongränserna få mer rimliga priser, säger han.

Han pekar på Dalarna som har en tio-kilometersregel. Resenären betalar bara för en zon om man reser mindre än tio kilometer

– Vi anser att en motsvarande regel bör införas också i UL:s trafik, bland annat med erfarenhet av hur den nuvarande strukturen slår för resor mellan Lindbacken och Gränby, säger han.

Enligt Bertil Kinnunen, (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, diskuteras redan avståndsbaserade taxor i Uppsala län inför framtiden.

– Det är en möjlighet. Skåne har nu infört ett system med avståndstaxor i stället för fasta zoner som komplement till månadskort. Det är ett intressant experiment som vi och många andra kommer att följa noga.

Ett sådant system kräver dock en del innan det kan införas.

– Vi behöver i så fall nya system och ny teknik, exempelvis för mätningen av avstånd. Så det är inget som kommer att ske under det närmaste året.

Bertil Kinnunen förstår att priset på en biljett med reskassa från Lindbacken till Gränbystaden väcker reaktioner.

– Men en gräns måste gå någonstans, och det kommer alltid finnas dem som bor på fel sida och upplever att det blir dyrt.

I sin blogg kommenterar centerpartisten Johan Örjes UNT:s artiklar om att inga bussar idag kan gå in till Lindbacken. Han har själv besökt området och konstaterat att det är för trångt byggt. Det är som om de som planerade inte tänkte praktiskt, menar han och skriver vidare: "Uppsala kommun bör undersöka om det är möjligt att få till stånd någon form av genomfartsväg genom området som bussen kan använda".

Läs mer: M: "Vi har inte gjort något fel"

Läs mer: Så utvecklades Lindbacken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!