Denna vecka har Sportfiskarna och Sigtuna naturskola märkt asp i Lövstaån.
– I måndags märkte vi en asphona som var 76 centimeter lång, berättar Johan Rudin, projektledare och limnolog på Sportfiskarna.
På torsdagen hade de fortfarande bara lyckats märka denna enda asp.
Fisken fångas med hjälp av elfiske. Det bedövar fisken, som flyter upp till ytan och kan märkas innan den släpps tillbaka. Varje asp som märks får ett individuellt nummer. Då kan fisken registreras när den passerar en antenn utplacerad intill vattendraget.
– Det ger en indikation på när på året, och framför allt vid vilken temperatur, de vandrar upp för att leka, säger Johan Rudin.
Aspen är Upplands landskapsfisk och "nära hotad" på Artdatabankens rödlista. För några år sedan upptäckte Upplandsstiftelsen unga aspar i Garnsviken där Lövstaån mynnar ut.
– Aspar leker i strömmande vatten så vi drog slutsatsen att de unga asparna borde härstamma från vuxna individer som leker i Lövstaån, säger Johan Rudin.
Beviset fick han förra året när han elprovfiskade i Lövstaån på uppdrag av länsstyrelsen i Uppsala och lyckades fånga flera vuxna aspar. Det var första gången arten bekräftades där.
En poäng med att ta reda på när aspen går upp för att leka är att man då vet när skyddsåtgärder ska sättas in mot tjuvfisket. Tjuvfiske är aspens värsta fiende.
– Tjuvfiskarna vet att asp och gös kan vandra in på en och samma dag i Garnsviken och Lövstaån för att leka vid den här tiden på året. Ligger det då ett nät vid Färjestadsbron, som stänger av den smala kanalen in till Garnsviken, kan en stor del av beståndet dödas, säger Johan Rudin.
Om asparna och andra fiskar inte kommer in för att leka blir det helt enkelt inga yngel som kan bli nya fiskar.
Nu är nya tillsynsmän tillsatta som har beslagtagit fiskenät.
Under april månad har skolklasser från Sigtuna och Knivsta planterat ut träd som ska ge skugga som asparnas rom behöver för att utvecklas. Några av klasserna från Ängbyskolan och Thunmanskolan fick nu i veckan chansen att lära sig hur aspmärkning går till och hur fisk fångas med elfiske.
Nästa projekt blir att lägga ut stenar och död ved på botten av Lövstaån för att skapa fler lekområden. En varierad botten ger fler strukturer där aspens ägg kan klibba fast efter att de befruktats under leken.