Tar hand om svinnet

Under måndagen hämtade Alsike kloster de första lådorna med livsmedel från Willys i Knivsta.

4 april 1916 14:12

Varje dag kastar livsmedelsbutikerna sådant som inte går att sälja. Det handlar till stor del om frukt, grönsaker och bröd. För några månader sedan kläckte Lennart Lundberg (Knivsta.nu) idén om att Alsike kloster skulle få ta hand om livsmedel från någon butik. Det han inte visste då var att Willys var på gång att starta ett sådant projekt för 20 butiker i landet. I Märsta har man exempelvis slutit avtal med Svenska kyrkan om matkassar och i Knivsta har nu Alsike kloster fått ett avtal med Knivstabutiken.

– Det är ett fint initiativ som jag hoppas att fler kommer att ta efter, istället för att slänga mat, säger syster Karin som tillsammans med Sofia Holm, Britt-Marie Olofsson och Synnöve Nordnes var på plats i Knivsta.

Butiken kommer dagligen att skänka mat som inte kan säljas. Alsike kloster kommer att ha stor nytta av det eftersom det just nu bor rekordmånga flyktingar där, varav många är barn.

Maten som skänks är sådant som är nära eller just har passerat bäst-före-datum. Bäst-före-datumet är bara en rekommendation till kunden. Mycket går att äta även efter datumet har passerat. Butiken skänker exempelvis frukt som inte går att sälja, men som ändå är lika god att äta om man skär bort lite som blivit brunt.

– Det här innebär att vi kommer att kunna laga en mer varierad kost med betydligt mer frukt och grönt än tidigare, säger syster Karin.

Willys syfte är att halvera kedjans matsvinn på fem år.

– Genom att skänka mat så bidrar vi till att maten kommer till nytta där den behövs, samtidigt som vi minskar vi belastningen på miljön, säger Anna Nyberg, butikschef på Willys Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!