Skolstarten ska bli pappersfri och digital

Skolstart brukar innebära många papper att fylla i för föräldrarna. Men nu har kommunen lanserat en ny e-tjänst där det mesta kan skötas digitalt.

24 augusti 2019 16:00

I onsdags sjösatte Knivsta kommun en ny digital skolstartstjänst.

– Vi gör det för skolornas skull och för miljön. En skoladministratör berättade för mig att hon gjorde 5 000 kopior inför skolstart. När blanketterna kommer tillbaka ifyllda ska de dessutom i vissa fall kopieras upp i flera exemplar. Och det var bara en skola, säger Veronica Gustafsson, systemansvarig på Knivsta kommun.

Först ut i den digitala skolstartstjänsten är fyra blanketter: anhöriguppgifter, samtycke till att barnet får fotograferas och filmas, specialkost samt information om it-miljön i kommunens skolor och som vårdnadshavarna ska bekräfta att de har läst.

Information om att det finns blanketter att fylla i på kommunens skolstartstjänst har gått ut via Unikum, en digital skolportal för vårdnadshavare. Bara föräldrar som saknar fullständigt personnummer har fått ett brev hemskickat med information.

Det kan finnas föräldrar som inte är digitala, hur ska de göra?

– Dem hänvisar vi till skolornas expedition där skoladministratörer kan hjälpa dem att fylla i blanketter, svarar Veronica Gustafsson.

Men hur kan de ens veta att det finns blanketter som de måste fylla i?

– Skolan vet vilka som inte är digitala.

Sedan i våras går det även att ansöka om skolskjuts på kommunens hemsida och under hösten lanseras fler e-tjänster, bland annat ansökan om modersmålsundervisning och utökad tid på fritids eller förskola.

Skolstartstjänsten gäller bara kommunala skolor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander