Oenighet om bostäder i Kölängen
Nästa byggområde i Knivsta kan bli Kölängen. Här vill NCC bygga minst hundra nya bostäder. Men området är en känslig del i Knivstas politik och meningarna om vad man ska göra av marken går i sär.
- Vi i Vänsterpartiet vill inte ha bostäder eller sportfält på grund av att marken är väldigt sluttande. Det blir dyrt att bygga där. Däremot borde kommunen ta fram ett idrottspolitiskt program, där vi först undersöker vilka anläggningar som behövs och sedan tar ställning till av som ska byggas, säger Christer Johansson (V).
Vid det senaste kommunfullmäktigemötet behandlades en motion som Knivsta.nu:s representanter Birger Eriksson och Lennart Lundberg hade skrivit. Motionen handlar om att en friluftskarta borde tas fram.
- Vi har inte en enda friluftskarta över de områden som finns runt tätorten. Vi vill göra de närliggande friluftsområdena tillgängliga för allmänheten, säger Kenneth Gunnar från Knivsta.nu.
Men motionen avslogs med motiveringen att det först måste beslutas exakt vilka förändringar som ska göras i området. Majoriteten av politikerna verkar vara mer intresserade av vad som ska hända i området och när det ska ske, än av friluftskartor.
Ordföranden i utbildningsnämnden, Camilla Westerborn (FP), har tidigare sagt till UNT att hon tror att Knivsta kan ha en idrottsarena på Kölängsområdet om två år och hon får medhåll från socialdemokraten Lars Berglöf.
- Jag stöder henne i förhoppningen om att man ska kunna spela fotboll där om två år. Det här är en detaljplan som måste högprioriteras. Tyvärr är vi kanske de enda som stöder henne, därmed inte sagt att vi bundit upp oss för att bygga bostäder där, säger Lars Berglöf.
Brunnbyplatån/Kölängen är ett av flera utbyggnadsalternativ som går att läsa om i kommunens översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Här föreslås 75-100 bostäder i en till tre våningar.
I samband med en eventuell utbyggnad blir det enligt översiktsplanen anläggningar för rekreation och friluftsliv närmast Valloxens strand. Det är här det omtalade nya kommunala strandbadet skulle kunna anläggas med stora klippta gräsytor, parkbänkar, sandstrand, bastu, kanotuthyrning med mera.
Och nu har en majoritet av politikerna i kommunstyrelsen sagt ja till att börja förhandla med NCC om marken som ägs av båda parterna. Av områdets 100 hektar mark äger NCC 40. Det som förhandlingarna med kommunen ska handla om är att NCC får bygga i området om de säljer en del av sin mark till kommunen och kanske hjälper till med att anlägga exempelvis gångvägar eller ett bad.
- Nu ska vi börja förhandla och sedan får vi se om vi kommer fram till någon rimlig överenskommelse för båda parter. Avsiktsförklaringen betyder att vi har valt en väg och att vi kommer i gång med det här, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M).
Han tänker sig inte ett orört naturområde, utan istället något i stil med strandpromenaden i Sigtuna.
- Området utnyttjas i dag inte av så många som man skulle kunna tänka sig. Tillgången till friluftsliv, stranden, grillplatser med mera skulle även öka attraktionskraften för ett framtida boende i området. Här skulle vi också kunna ha en inhägnad arena samt stora gräsytor runtomkring att exempelvis spela fotboll på, säger Göran Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!