Nytt bryggeri tar form i Ar

Stålstommen till det som kommer att bli ett öl-bryggeri i Knivsta står nu på plats. Bygget skulle ha varit klart i november, men har försenats av sprängningsarbeten.

Simon Vikström grundade Train station brewery tillsammans med Colin Nordström, nu finns ytterligare 33 delägare.

Simon Vikström grundade Train station brewery tillsammans med Colin Nordström, nu finns ytterligare 33 delägare.

Foto: Lotta Lille

Knivsta2018-01-28 09:00

Fem månaders produktionsstopp för att det inte fanns plats att hyra in sig på befintliga bryggerier gjorde att Train station brewery bestämde sig för att bygga eget. I september i fjol var alla tillstånd för bygget klara, och arbetet kunde börja.

– Men vi är granne med Aga gas, och säkerhetskraven för sprängningar nära deras markledningar ställde särskilda krav. Det gjorde att bygget tagit längre tid än beräknat, säger Simon Vikström, en av de två ursprungliga ägarna till Train station brewery.

Den andre är Colin Nordström, kalifornier men numera Bergshamra-bo, som var den som initierade bryggeriverksamheten genom att en gång säga vad han tyckte om smaken på folköl. Det fick de två att 2012 börja experimentera med öl-bryggning i ett mobilt bryggeri, och fortsätta genom att hyra in sig i bryggerier runt om i Mälardalen.

När det egna bryggeriet på Hyvelgatan i Ar står klart, byggnaden ska enligt planerna stå färdig i mitten av mars och vara fullt inrett för bryggstart i maj, kommer Train station brewery att kunna erbjuda produktionskapacitet till andra mikrobryggare.

– Vi kommer att kunna nå en årsproduktion på 1,2 miljoner liter. Som mest har vi tidigare gjort 60 000 liter på ett år. Ännu är inte alla maskiner köpta, så vi kan anpassa oss till efterfrågan. Men att vi ska ha en ångpanna som drivs med rapsolja av såväl miljö- som kostnadsskäl är klart, säger Simon Vikström.

För att kunna göra mångmiljonsatsningen som ett eget bryggeri innebär erbjöds andra öl-entusiaster delägarskap, och nu har bolaget totalt 35 ägare.

– De nya delägarna har tillfört mycket mer än bara kapital. De är aktiva, engagerade och ett kul gäng att arbeta med, säger Simon Vikström.

Det var med puben i stationshuset i Knivsta som Train station brewery startade, och det är också där som nya ölsorter först presenteras. Colin Nordström är huvudansvarig för framtagning av nya sorter.

– Han är biokemist och kan alkohol ner på molekylnivå, säger Simon Vikström, som själv är grafisk designer och reklamman till yrket.

Resultaten av Colin Nordströms kunskaper har uppskattats inte bara på puben i stationshuset utan också på tävlingar i Sverige och internationellt där bryggeriets öl har prisats.

– Colin har fem olika varianter på gång för vår första brygd i Ar, vi får se vad det blir, säger Simon Vikström, som förmodligen kommer att bidra med ett namn lika fyndigt som de på en del tidigare sorter, som ”The hoppy one” och ”The third rAle”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om