Nyskapande 1600-talsopera

Operaprojekt är inget nytt för Knivsta, men nu har de formaliserats. Operagruppen valde Monteverdi till sin första uppsättning.

 

25 oktober 2018 15:00

Från Petra Valmans radhus i Knivsta strömmar sång och cello till tonerna av Monteverdis opera "Poppeas kröning". Vardagsrummet är replokal för den nystartade Operagruppen. På golvet sitter Emelie Bjurviken Lundhs lilla son med hörselkåpor och leker med klossar medan mamma sjunger och Bo Fåhraeus spelar cello.

Samtidigt slår sig Petra Valman, Marianne Eklöf och Johan Mansfeldt ned kring köksbordet. Den sista fjärdedelen i Operagruppen, violinisten Staffan Ebbersten, är ute på frilansuppdrag.

– Jag har gjort många frilansprojekt och knyter kompetenta människor till mig som jag tycker om, säger initiativtagaren och operasångerskan Petra Valman.

De senaste åren har flera operaföreställningar producerats i Knivsta av Petra Valman och nu har arbetet formaliserats genom Operagruppen.

– Poppeas kröning är vårt embryo, säger Johan Mansfeldt, scenograf.

– Det är vår bebis som vi ger människorna i Knivsta, tillägger Marianne Eklöf.

Hon är operasångerska och regisserar den här föreställningen.

– Vi tror på musikdramatikens kraft och att jobba med flera kompetenser. Det behövs kulturliv här, säger Petra Valman.

Marianne Eklöf bor i Stockholm och övriga tre i Knivsta. Inom gruppen delar de upp ansvar för musik, regi, scenografi och produktion. De förklarar varför de valde Monteverdis "Poppeas kröning" som första uppsättning.

– Musiken är så fantastisk! Du hör ju, säger Marianne Eklöf och pekar mot vardagsrummet.

– Operans tema är intressant just nu. Jag ser paralleller med valet, den politiska situationen och maktspelet, säger Petra Valman.

"Poppeas kröning" var nyskapande på 1600-talet. Den handlade om riktiga människor och inte bara om gudar och olika väsen.

– Det är högtidlig musik om kejsare och drottningar med humoristiska inslag, det var också nytt. Monteverdi öppnade upp för dramat i opera, säger Marianne Eklöf.

– Det gör det ju teatralt intressant. Alla vi är intresserade av teaterbiten, tillägger Petra Valman.

Hon förklarar fördelen med att nu ha bildat en formell grupp.

– Vi kreativa och flexibla människor behöver ett sammanhang.

Operagruppen vill sjunga på invigningen av Centrum för idrott och kultur. Sedan har de en till önskan:

– Vi har inte så många övningslokaler i Knivsta. Det är något att tänka på om man vill ha ett rikt kulturliv, säger Johan Mansfeldt.

<p>Fakta</p>

Operagruppen

I Operagruppen ingår operasångarna Petra Valman och Marianne Eklöf, scenograf Johan Mansfeldt och violinist Staffan Ebbersten.

Deras första uppsättning, kammaroperan "Poppeas kröning", är Monteverdis sista opera och ges i två föreställningar 28 oktober i Staffansgården, Knivsta.

Operagruppen samarbetar med Knivsta Musiksällskap och Scenkonstnärerna i Knivsta. De får kulturbidrag från Knivsta kommun, Sensus och Länsmusiken i Uppland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander