Det är den nystartade gruppen Knivsta Operatrio som står bakom två kommande föreställningar i Staffansgården. Trion består av Petra Valman, sopran, Erik Boström, tenor och Nina Hamrén, piano.
– Jag pluggar musikvetenskap och skriver en magisteruppsats om svenska 1800-talsoperor. När jag höll på med Ivar Hallströms verk började jag längta efter att få framföra någon av hans operor på riktigt, säger Nina Hamrén, som även är pianolärare i Knivsta.
Petra Valman och Erik Boström är båda frilansande sångare. Men de två Knivstaborna kände inte varandra sedan tidigare.
– Nej, jag träffade Petra för första gången då vi sjöng Mozarts requiem i S:ta Birgittakyrkan i Knivsta. Det var då vi började prata om att samarbeta och sedan kom Nina med den här idén, säger Erik Boström, som är utbildad på Operahögskolan i Stockholm.
Föreställningen de satt ihop bygger på material som de hämtat från två av Ivar Hallströms operor: ”Den Bergtagna” och ”Liten Karin”.
– I opera tar man tag i de stora känslorna, och ger paralleller till verkliga livet. I den här föreställningen finns också ett stycke svensk historia, något som kan vara roligt för barn att ta del av, eftersom man kanske läst om Karin Månsdotter och Erik XIV i skolan. Det var exempelvis här över Alsike och Odensala som Erik XIV flydde, säger Petra Valman och Erik Boström.
Eftersom föreställningen framförs på svenska och eftersom Ivar Hallström vävde in folktoner i operamusiken så tror trion att det ska bli lätt att hänga med, även för personer som inte är vana vid opera.
”Den Bergtagna” har dessutom lite formen av en saga och bygger på medeltidsballaden med samma namn. Den handlar om en ung flicka som blir bergtagen av Bergakungen.
– Vi samarbetar med studieförbundet Sensus och gör det här även som ett folkbildningsprojekt. Vi tycker det är viktigt att sprida opera till alla grupper i samhället, säger Petra Valman.
Under föreställningen spelar Nina Hamrén piano och Erik Boström spelar lite gitarr. Med på scenen finns också fyra ”trollbarn” från Knivsta som heter Edit Valman, Emelie Marx, Tuva Valman och Céline Marx.
– Ivar Hallström var en mycket populär tonsättare under 1800-talet och den som kommit närmast att skapa en nationell opera med den ”Bergtagna”. Vi tycker det är synd att många svenska 1800-talsoperor är bortglömda i dag, säger Nina Hamrén.
Ett annat syfte med att skapa operatrion är att få igång ett större kulturliv i Knivsta.
– Vi hoppas på att kunna inspirera till fler lokala kulturarrangemang och att det i sin tur kanske kan leda till att vi nu när Knivsta växer kan skapa en egen kulturdag eller kulturnatt framöver, säger Petra Valman.