Lunda fotar det udda

Stefan Lundström har tusentals följare på Facebook och på kort tid har han gjort sig ett namn som fotograf inom den svenska raggarkulturen.

6 oktober 2017 17:30

För några år sedan började Stefan "Lunda" Lundström från Vidbo i Sigtuna kommun att fotografera när han besökte bilutställningar, biltävlingar, raggarträffar och så vidare. Bilderna publicerar han på en facebooksida han skapat för en av sina bilar - en Cadillac likbil från 1964 vid namn Olivia. Sidan kommer att döpas om till LundaFoto

– Jag startade sidan den 22 augusti 2009 med ett album från cruisingen i Uppsala och festen på Uppsala motorgård. Nu innehåller sidan 630 album med över 100 000 bilder. Sidan har närmare 4700 följare, säger Stefan Lundström.

Sigtunabygden träffar honom på Uppsala veteranmarknad vid Ekebyboda utanför Uppsala i september.

Bilar och raggarkulturen har intresserat honom sedan han tog körkort. V8-motorer och plåtfenor är därför inget nytt för honom.

Varför hans bilder blivit så populära kan han inte svara på. Han tror att delar av framgångarna beror på att han dokumenterar folk i miljöer och situationer där de själva inte kan fota.

– I och med att jag alltid är nykter så kan jag alltid ha kameran med, säger han.

Det är inte traditionella bilder på blankpolerade veteranbilar i perfekt skick som inspirerar honom. Det han helst fotar är så kallade pilsnerhäckar - jänkare med låg markfrigång, takräcken, mattsvart lack och med ett allmänt anskrämligt utseende. Det är en subkultur inom den svenska bilhobbyn där bilarnas råa utseende och personlighet hyllas och lyfts fram.

– En pilsnerhäck säger så mycket mer än en blänkande originalbil, säger Stefan Lundström.

Den så kallade Vegaträffen - eller Grand prix raggarbil som den heter, sker vid Vegabaren söder om Stockholm i augusti varje sommar och som är en av årets höjdpunkter för landets raggare.

Utan att Stefan kände till det så startades i somras en facebooksida där medlemmarna i smyg samlade ihop pengar till en nyare och bättre kamerautrustning till honom.

– På Vegaträffen blev jag oväntat uppkallad på scenen. Jag fick en chock när de lämnade över 63000 kronor till mig som de hade samlat ihop på nitton dagar. Jag har fortfarande svårt att förstå det, säger han.

Är du utbildad fotograf?

– Nej, jag har inte gått någon fotoutbildning och jag är inte så bra på kameratekniken. Jag tar bara bilder som jag känner är rätt. Med den nya kameran ingick även en fotokurs som jag ska gå. När jag berättade för säljaren om vad jag fotar och hur många följare jag har konstaterade hon att jag funnit min grej, säger Stefan Lundström.

Stefan "Lunda" Lundström

Ålder: 47 år

Familj: Singel, två söner 17 och 18 år gamla

Intressen: foto, bilar (äger 35 stycken), dart, innebandy, korpfotboll, och resor

Övrigt: tidsoptimist med för många intressen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Flyckt

Ämnen du kan följa