Kulturell trio vill ha mer teater i Knivsta

När Centrum för idrott och kultur öppnar får Knivsta en stor teaterscen. Då är det hög tid för en lokal riksteaterförening. Så tänkte några kulturvänner och tog tag i saken.

4 maj 2019 14:00

Riksteaterns produktioner är ofta stora och kräver stort scenutrymme. Det kommer att finnas i Knivsta när Centrum för idrott och kultur är invigt. Dessutom behöver Knivsta mer teater, tycker tre Knivstabor som tillsammans med Riksteatern Uppsala län har tagit initiativ till att starta Knivsta Riksteaterförening.

– Vi blir en del av en folkrörelse och får vara med och påverka utbudet, säger Canilla Enskär.

Hon är skådespelare, styrelseledamot i Uppsala Riksteaterförening och interimsordförande i den blivande lokalföreningens styrelse.

De måste inte köpa in Riksteaterns produktioner, men får lite rabatt när de gör det. Som lokalförening får de även draghjälp i marknadsföringen.

Vad innebär det här för Knivstaborna?

– De får större chans till ett bredare kulturutbud än tidigare. Vi vill också samverka med andra föreningar och kulturpersoner i Knivsta. Vi tror det blir en synergieffekt. Ju fler som startar projekt, desto fler kommer och tittar, säger Canilla Enskär.

Även om CIK är huvudskälet till att de nu drar igång en lokal riksteaterförening, betonar hon att de inte bara vill finnas i centralorten, utan i hela kommunen.

– Riksteatern har ett regeringsuppdrag att finnas "för alla överallt" och vi har ju möjligheter till arrangemang tillsammans med våra kulturvänner i Knivstas olika föreningar och på våra bygdegårdsföreningar runt om i Knivsta, säger Canilla Enskär.

Övriga ledamöter i interimsstyrelsen är Peter Jansson från Senapsteaterns ensemble och Johan Mansfeldt, som bland annat är ljusdesigner och regissör. På tisdag 7 maj har de sitt första interimsstyrelsemöte. Då ska de sätta ett datum för årsmöte. Till årsmötet kommer alla Knivstabor som är medlemmar i Uppsala Riksteaterförening att bjudas in. När Knivsta Riksteaterförening startar blir de automatiskt medlemmar där, om de inte gör ett medvetet val att stanna i Uppsalaföreningen.

När kan Knivsta få sin första riksteaterföreställning?

– Ansökan om att bilda föreningen tar lite tid. Sedan måste vi hitta finansiering och söka bidrag från bland annat kommunen och Region Uppsala. Förhoppningsvis i början av nästa år, svarar Canilla Enskär.

Nu hoppas hon på stor tillströmning av nya medlemmar bland kulturintresserade Knivstabor.

En kulturell folkrörelse

Riksteatern är en folkrörelse som startade 1933 och äger en turnerande nationalscen.

Den består av 40 000 medlemmar i drygt 230 riksteaterföreningar som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Uppsala län har riksteaterföreningar i Enköping, Tierp, Uppsala, Östhammar och snart i Knivsta.

Riksteatern Uppsala län ger lokalföreningarna verksamhetsstöd genom fortbildning, samordning av marknadsföring med mera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander