KD-topp utreds av Försäkringskassan

Kommunalrådet Björn-Owe Björk (KD) kan ha fått sjukpenning som han inte har haft rätt till. Knivstapolitikern vill nu själv ta reda på om så är fallet – detta efter att flera personer har begärt ut handlingar från hans arbetsgivare och Knivsta kommun.

26 februari 2018 09:30

Det hela ska ha inträffat i början av 2015. Då var Björn-Owe Björk sjukskriven i nära fyra månader för ryggproblem (diskbråck) från sin civila heltidstjänst på regeringskansliet i Stockholm.

Samtidigt fortsatte Björk med sina politiska uppdrag i Knivsta kommun och arvoderades för sitt deltagande som ordförande i utbildningsnämnden, gruppledare i kommunfullmäktige och som ledamot i kommunstyrelsen och i samhällsutvecklingsnämnden.

För någon månad sedan blev Björn-Owe Björk vald till etta på Kristdemokraternas lista till regionfullmäktige inför det kommande valet – och vill nu reda ut om han haft rätt till full sjukpenning eller inte för det som hände för tre år sedan.

I samband med Kristdemokraternas valkonferens har flera personer begärt ut handlingar på hans inkomster under perioden när han var sjukskriven.

– Jag har varit i kontakt med Försäkringskassan, och det som jag har hört muntligen från dem är att det preliminärt ser rätt ut, men att de ska kolla på det igen, vilket jag har bett dem att göra. Jag hoppas att det är korrekt, och om det inte är det så hoppas jag att jag får besked om det så att jag kan rätta till det, säger Björn-Owe Björk som numera är anställd som kommunalråd i Knivsta på 40 procent.

Hur var det möjligt för dig att delta politiskt på möten med ryggproblemen?

– I efterhand så var det inte så lyckat för jag var ganska tungt medicinerad och hade ganska ont, men just då kändes det som att det gick.

Cecilia Udin är nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan och kan inte uttala sig om Björn-Owe Björks fall specifikt av sekretesskäl, men hon säger så här i generella termer.

– Inkomster ska ingå i den sjukpenninggrundande inkomsten, och då ska arvoden från förtroendevalda ingå i den, säger Udin och fortsätter:

– Man ska anmäla den vanliga inkomsten som man har från sitt vanliga arbete och om man har annan inkomst vid sidan, som arvoden från förtroendevalda.

Den som har sjukpenning, men ändå arbetar eller har arvode, riskerar att dömas för bidragsbrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa