"Hesa Fredrik" ljöd över Knivsta och Alsike

Enligt flera personer som hört av sig till UNT ska VMA-larm, även kallat Hesa Fredrik, ha ljudit över Knivsta och Alsike på söndagskvällen.

9 juli 2017 22:20

- Hesa Fredik ljöd över Alsike fem till åtta gånger klockan 22.01, berättar en läsare för UNT.

Det var inte bara i Knivsta som larmsignalen hördes vid 22-tiden på söndagskvällen. Även i Stockholm ljöd  "Hesa Fredrik" över staden.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver på Twitter att "Hesa Fredrik" gick igång över hela Stockholms län.

"Det är ett fel och inget riktigt larm, enligt SOS Alarm" skriver MSB på Twitter.

Larmet har inneburit att MSB:s hemsida har överbelastats. Enligt flera medier ska polisen i Stockholms län ha blivit nedringa av oroliga människor.

MSB lade vid midnatt upp information om händelsen på sin hemsida. Där berättar myndigheten att det vid 22-tiden på söndagen utlöstes ett larm i det så kallade utomhusvarningssystemet.

Varningen var felaktig och utlöst av misstag när Sos alarm gjorde ett systemtest. Larmet skapade stor oro hos allmänheten och många hörde av sig till både MSB och polisen för att få mer information.

- Det var många som ringde hit. Vi hade inga svar att ge för än Sos alarm gick ut med information om att det var ett tekniskt fel. Det var flera som ringde hit som var rädda, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl hos polisen.

Mängden personer som försökte använda myndighetens hemsida gjorde att sidan kraschade och var oåtkomlig för alla som ville ha information om händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman