Hemtjänstanställd åtalas för miljonstöld hos äldre

En kvinna som arbetat i hemtjänsten i Knivsta kommun åtalas för stöld av över 200 guldsmycken hos äldre.

En liten del av stöldgodset som polisen hittade i kvinnans bostad.

En liten del av stöldgodset som polisen hittade i kvinnans bostad.

Foto: Polisen

Knivsta2020-05-07 11:30

Misstankar väcktes mot kvinnan i början av året, sedan flera anmälningar om stölder hemma hos äldre i Knivsta lämnats till polisen. Samtliga hade kommunal hemtjänst. Kvinnan var timanställd i hemtjänsten och greps i slutet av januari.  Hon har suttit frihetsberövad sedan dess, medan utredningen svällt. Till en början misstänktes hon för stöld i tre bostäder. 

På torsdagen åtalades kvinnan för stöld av närmare 250 smycken hos 17 äldre som hon besökt i tjänsten. Smyckena är enligt åtalet värda tillsammans cirka 1,2 miljoner kronor i nyanskaffningspris. Kvinnan åtalas även för stöld av kontanter hos ett par av de äldre. Samtliga gärningar rubriceras som grov stöld. Hon åtalas även för grovt häleri. 

Det finns inga tekniska bevis som direkt binder kvinnan till stölderna men kammaråklagare Victoria Engelkes, som lett utredningen, anser ändå att bevisningen är stark:

– Hon är den enda i hemtjänsten som besökt alla dem som blivit bestulna och allt stöldgods har hittats hemma hos henne. Hon har också tagit foton på en del smycken som hittats vid tömning av hennes telefon, säger Victoria Engelkes.

Enligt åklagaren har kvinnan i förhör förklarat att hon köpt smyckena och även utsatts för hot av en okänd person, som tagit pengar ur hennes plånbok och överlämnat en påse med stulna smycken. 

– Jag påstår att det är en efterhandskonstruktion. Utredningen av hennes tillgångar visar att hon inte haft medel att köpa guldföremålen på laglig väg, säger åklagaren.

Hon anser att det är försvårande att gärningarna utförts av en person som utnyttjat sin förtroendeställning:

– Många av de äldre är inte så rörliga och några är dementa i olika grad. Att stjäla från äldre människor som är beroende av ens hjälp i deras egna bostäder är väldigt hänsynslöst och förslaget, säger Victoria Engelkes.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott: 

– Hon förnekar all inblandning i de här tillgreppen, säger hennes försvarare, advokat Anders Wallin.

Flera målsägande har berättat att de även blivit av med en stor mängd kontanter i sina bostäder:

– De uppger att det saknas pengar och utredningen ger stöd för att det rört sig om betydligt mer omfattande stölder än jag kan bevisa, säger Victoria Engelkes.

Utredarna har haft ett omfattande arbete med att försöka spåra ägarna till de guldsmycken som hittats. Fortfarande har ägarna till delar av godset inte kunnat spåras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!